De Preconceptie Indicatie Lijst (PIL) beschrijft op hoofdlijnen de inhoud van preconceptiezorg, waarbij zoveel mogelijk gebruik is gemaakt van bestaande richtlijnen. Doel is om het gebruik van preconceptiezorg te vergroten en de zorg meer uniform te laten zijn.

In 2018 kwam de Preconceptie Indicatie lijst (PIL) gereed. Deze beschrijft op hoofdlijnen de inhoud van preconceptiezorg en moet ervoor zorgen dat risico’s voor moeder en kind tot een minimum beperkt worden. De PIL is echter specifiek voor zorgverleners geschreven. Dit terwijl de inhoud ervan voor (aanstaande) ouders enorm relevant is. Erfocentrum en VSOP zijn daarom gestart om de informatie uit de PIL te vertalen voor aanstaande ouders.

Medische onderwerpen

De  medische onderwerpen uit de PIL zijn inmiddels verwerkt in twee bestaande, succesvolle kanalen richting vrouwen en mannen met een kinderwens, de websites www.strakszwangerworden.nl en www.zwangerwijzer.nl.

Beide kanalen bereiken gezamenlijk jaarlijks meer dan 100.000 vrouwen met een kinderwens (of heel vroeg in de zwangerschap). Door het invullen van een vragenlijst ontdekken invullers hun risicoboodschappen en worden ze voorzien van informatie die specifiek hierop is afgestemd.

Niet-medische onderwerpen

Binnenkort zijn de niet-medische onderwerpen uit de PIL (Arbeidsomstandigheden  en Leefstijlfactoren) aan de beurt, zodat in 2019 alle belangrijke informatie uit de PIL op een gebruikersvriendelijke manier is verwerkt in de genoemde websites.

Over de websites

Strakszwangerworden.nl is dé laagdrempelige website voor preconceptievoorlichting. De website is tot stand gekomen na samenwerking  met alle beroepsgroepen.

ZwangerWijzer is een instrument voor risico-inventarisatie en voorlichting over preconceptionele
risico’s.

Bron: vsop.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan