Informatie Preconceptie Indicatie Lijst voor ouders in spe

0
243

De Preconceptie Indicatie Lijst (PIL) beschrijft op hoofdlijnen de inhoud van preconceptiezorg, waarbij zoveel mogelijk gebruik is gemaakt van bestaande richtlijnen. Doel is om het gebruik van preconceptiezorg te vergroten en de zorg meer uniform te laten zijn.

In 2018 kwam de Preconceptie Indicatie lijst (PIL) gereed. Deze beschrijft op hoofdlijnen de inhoud van preconceptiezorg en moet ervoor zorgen dat risico’s voor moeder en kind tot een minimum beperkt worden. De PIL is echter specifiek voor zorgverleners geschreven. Dit terwijl de inhoud ervan voor (aanstaande) ouders enorm relevant is. Erfocentrum en VSOP zijn daarom gestart om de informatie uit de PIL te vertalen voor aanstaande ouders.

Medische onderwerpen

De  medische onderwerpen uit de PIL zijn inmiddels verwerkt in twee bestaande, succesvolle kanalen richting vrouwen en mannen met een kinderwens, de websites www.strakszwangerworden.nl en www.zwangerwijzer.nl.

Beide kanalen bereiken gezamenlijk jaarlijks meer dan 100.000 vrouwen met een kinderwens (of heel vroeg in de zwangerschap). Door het invullen van een vragenlijst ontdekken invullers hun risicoboodschappen en worden ze voorzien van informatie die specifiek hierop is afgestemd.

Niet-medische onderwerpen

Binnenkort zijn de niet-medische onderwerpen uit de PIL (Arbeidsomstandigheden  en Leefstijlfactoren) aan de beurt, zodat in 2019 alle belangrijke informatie uit de PIL op een gebruikersvriendelijke manier is verwerkt in de genoemde websites.

Over de websites

Strakszwangerworden.nl is dé laagdrempelige website voor preconceptievoorlichting. De website is tot stand gekomen na samenwerking  met alle beroepsgroepen.

ZwangerWijzer is een instrument voor risico-inventarisatie en voorlichting over preconceptionele
risico’s.

Bron: vsop.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here