Een kruipende baby brengt, met name als er vloerbedekking ligt, allerlei viezigheid in de lucht. Bovendien krijgt een baby relatief gezien vier keer meer van die viezigheid in de longen dan een volwassene die over dezelfde vloerbedekking wandelt.

Dat blijkt uit onderzoek aan de universiteit van Purdue waar scientias.nl over bericht. De onderzoekers komen tot die conclusie op basis van experimenten met een robot-baby. Ze verzamelden verschillende typen vloerbekleding die uit diverse huizen was verwijderd en lieten de robot-baby hier overheen kruipen. Terwijl de ‘baby’ kroop, mat deze de huidcellen, bacteriën, pollen en schimmelsporen die in de lucht om hem heen te vinden waren.

Bevindingen

Het onderzoek wijst uit dat in de lucht rond de kruipende baby tot wel twintig keer meer deeltjes te vinden waren dan in de lucht op grotere hoogte. Bovendien blijkt uit het experiment dat een groot deel van de opgezwiepte deeltjes in de luchtwegen belandt. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat jonge kinderen door de mond ademen. “In het geval van een volwassene wordt een groot deel van de biologische deeltjes in het bovenste deel van de luchtwegen – in de neusgaten en keel verwijderd”, vertelt onderzoeker Brandon Boor. “Maar heel jonge kinderen ademen vaak door hun mond en een groot deel wordt afgezet in de onderste luchtwegen.”

AdvertentieVroeg-congres artikel

Betekenis

Het klinkt allemaal niet zo prettig. Maar sommige onderzoekers denken dat de natuur het zo bedoeld heeft. “Blootstelling aan bepaalde soorten bacteriën en schimmels kan resulteren in de ontwikkeling van astma. Maar talloze studies hebben aangetoond dat wanneer een kind in een hoge concentratie bloot wordt gesteld aan een grote diversiteit aan microben, de kans op astma kleiner wordt. De blootstelling stimuleert het immuunsysteem en daagt het uit.”

Wetenschappers hebben nu dus een manier gevonden om te achterhalen aan welke (biologische) deeltjes een jong kind tijdens het kruipen wordt blootgesteld. Het kan mogelijk leiden tot meer inzicht in de rol die blootstelling aan deze deeltjes heeft op het immuunsysteem en de allergiekans van jonge kinderen.

Bron: scientias.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieVroeglezing - artikel
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

AdvertentieNomineren Vroegwerker

"*" geeft vereiste velden aan