In het voorkomen van obesitas bij kinderen spelen de ouders een belangrijke rol. Een goede ouderbegeleiding kan ervoor zorgen dat zij meer groente en fruit eten en minder frisdrank drinken. De consumptie van vruchtensap blijkt echter moeilijk af te remmen.

Dat blijkt uit promotie-onderzoek van Krystallia Mantziki aan de VU. Zij onderzocht hoe ouders hun kinderen tot een gezonder gewicht konden bewegen door deelname aan
Het programma Jongeren op Gezond gewicht de Nederlandse (JOGG). Zij keek naar aspecten als meer groente en fruit eten, minder frisdrank en meer water drinken en minder computerspelletjes spelen of tv kijken.

Mantziki richtte zicht vooral op ouders met een lagere sociaaleconomische status: hier waren de problemen op gebied van obesitas het grootst. Deze ouders verbeterden hun gedrag aantoonbaar: hun kinderen aten na het invoeren van het programma meer groente en fruit, dronken minder frisdrank en meer water, en keken minder tv. Volgens Mantziki verkleint een geïntegreerde wijkaanpak obesitas bij kinderen ervenals sociale gezondheidsverschillen.

De onderzoekster zag geen verbetering wat vruchtensap betreft: in zowel de lage als hoge sociaaleconomische groepen bleken de kinderen nauwelijks minder vruchtensappen en meer water te gaan drinken. Kennelijk beschouwen de ouders vruchtensap als gezond en geen gevaar voor de gezondheid van hun kind.

Het promotieonderzoek is onderdeel van het JOGG-programma.

Integrated community-based approaches to prevent childhood overweight and obesity. From appraising complex programmes to tackling health inequalities

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan