Bloedprikken is voor niemand leuk. Voor kinderen kan het extra spannend zijn. Om de drempel te verlagen, heeft de bloedafname van Result Laboratorium een speciale Kinderprikpoli.

Vanaf 11 januari 2016 is er elke woensdagmiddag van 13.00 tot 15.30 uur extra aandacht en afleiding voor kinderen tot circa 12 jaar. Ook wordt ruimschoots de tijd genomen voor het prikken.
Eén prikkamer is speciaal aangekleed met leuke wandschilderingen. “De prik wordt er niet fijner van, maar we maken het vervelende moment een stuk makkelijker voor kinderen én hun ouders”, vertelt afdelingshoofd Marco Wouters. “We zorgen dat er geen tijdsdruk is. Afhankelijk van de leeftijd en de persoonlijke wens, mag het kind er rustig bij gaan liggen of bij de ouder op schoot.” Een knuffelaap zorgt voor afleiding. Soms zal zelfs een grote, verklede aap op de afdeling rondlopen. Na afloop ligt een ‘Dapperheidsdiploma’ klaar.

Wil een kind eerst precies weten wat er gaat gebeuren, dan wordt dit rustig stap voor stap uitgelegd en getoond. “We geven de ouders ook advies over het napraten met hun kind”, zegt Wouters. “Het kan allemaal helpen om de ervaring zo min mogelijk belastend te maken en angst voor een eventuele volgende keer te voorkomen.”

Natuurlijk kunnen kinderen ook op alle andere momenten tijdens de openingstijden van Result Laboratorium geprikt worden. Ook dan doen de laboranten zo goed mogelijk hun best voor de kleinsten. Wouters: “Maar wanneer een kind ertegen opziet, kunnen ouders voortaan met een gerust hart gebruikmaken van dit vaste moment in de week.” Een afspraak maken voor de Kinderprikpoli kán op www.resultlaboratorium.nl/patienten/ afspraak, maar het hoeft niet.

Vorig jaar is gestart met een eerste Kinderprikpoli in het Beatrixziekenhuis in Gorinchem. Die aanpak is begin dit jaar uitgebreid naar het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht. Result
Laboratorium
 heeft ruim 60 prikposten in de provincies Zuid-Holland, Gelderland en Noord Brabant.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan