Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat actieve levensbeëindiging mogelijk moet worden bij jonge doodzieke kinderen. Nu is er alleen iets geregeld voor kinderen vanaf 12 jaar en voor baby’s tot één jaar. 

Onlangs pleitte een grote meerderheid van de kinderartsen die zich vaak bezighouden met ongeneeslijk zieke kinderen, nog voor euthanasie of actieve levensbeëindiging bij jonge kinderen mogelijk wordt. Van de 1200 kinderartsen in Nederland krijgen er zo’n 60 geregeld te maken met het overlijden van ongeneeslijk zieke kinderen onder de 12 jaar.

Relevant in dit verband is ook een onderzoek, verricht in opdracht van het ministerie van VWS, van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde: Medische beslissingen rond het levenseinde bij kinderen (1-12).

Lacune

In een Kamerdebat zeiden Kamerleden van de regeringspartijen VVD en D66 en van oppositiepartijen SP, GroenLinks, PvdA en 50Plus dat ook zij willen dat er iets voor kinderen tussen 1 en 12 wordt geregeld. Ze benadrukten dat het om een zeer kleine groep kinderen gaat, die ondraaglijk en uitzichtloos lijden en van wie vaststaat dat ze zullen overlijden. Kamerlid Tellegen van regeringspartij VVD sprak van een lacune in de wet voor deze groep. Kamerleden vroegen het kabinet zich aan te sluiten bij het ‘Groningen-protocol’. Daarin staan richtlijnen voor ‘levensbeëindiging van pasgeborenen’.

In de Kamer verzette vooral SGP-leider Van der Staaij zich tegen actieve levensbeëindiging van kinderen tussen 1 en 12. De SGP is het er principieel niet mee eens dat het “barmhartig zou zijn om in sommige gevallen tot doden over te gaan”. Ook woordvoerder Van der Graaf van regeringspartij ChristenUnie zei dat je “terughoudend moet zijn met het oprekken van de regels”.

Video

Een video belicht hoe artsen en ouders geconfronteerd worden met de situatie waarin een kind ernstig lijdt, maar waarin euthanasie niet is toegestaan, klik hier.

Kabinet reageert begin 2020

Minister De Jonge zei dat het kabinet begin volgend jaar met een reactie zal komen. Hij benadrukte dat het kabinet tijd nodig heeft voor een zorgvuldige reactie op het onderzoek onder kinderartsen.

Hij wil recht doen aan de aanbevelingen uit het onderzoek, maar hij onderstreepte dat daar ook suggesties in staan als “meer aandacht voor palliatieve zorg en uitbreiding van de kennis over dit onderwerp”.

De Jonge zei dat hij in elk geval niet zal voorstellen de euthanasiewet uit te breiden. “Euthanasie gaat helemaal uit van een welbewuste uiting van de wil en dat kan per definitie niet bij de kinderen over wie we het hier hebben.”

Bron: nos.nl

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan