Stichting De Weijerhorst schenkt één miljoen euro aan Máxima Medisch Centrum (MMC) en de onderzoeksgroep Fundamentele Perinatologie. Dit bedrag is bestemd voor onderzoek naar nieuwe methoden om zwangerschappen en bevallingen veiliger te laten verlopen.

De Weijerhorst en MMC hebben hiervoor de akte van schenking ondertekend. “We willen dat in Nederland nog minder baby’s te vroeg worden geboren of sterven bij de bevalling. Daaraan leveren we graag een bijdrage”, aldus Dick Schonis van Stichting De Weijerhorst.

Belangrijkste bedreigingen

Veel zwangerschappen vertonen complicaties die moeder en kind in gevaar brengen. Vroeggeboorte en zuurstofgebrek zijn de belangrijkste bedreigingen. MMC-gynaecoloog Guid Oei, hoogleraar Fundamentele Perinatologie, en de gelijknamige onderzoeksgroep  doen daarom onderzoek naar nieuwe methoden om de zwangerschap en bevalling veiliger te laten verlopen.

Bewaking op afstand

Met de donatie van De Weijerhorst kan meer wetenschappelijk onderzoek worden verricht naar de bewaking van moeder en kind op afstand door een hartfilmpje (elektrocardiogram) bij de ongeboren baby in combinatie met een weeënpleister. Vrouwen kunnen dus thuis gevolgd worden en dat is minder belastend. Guid Oei: “Vrouwen voelen zich veilig en merken bijna niets van het onderzoek, doordat we gebruikmaken van de modernste technieken. Het onderzoek zal een positieve bijdrage leveren aan de geboortezorg in Nederland.”


V.l.n.r.: Guid Oei (Máxima Medisch Centrum), Dick Schonis (Stichting De Weijerhorst) en Jan Harm Zwaveling (Máxima Medisch Centrum)

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan