Bij de kinderoogpoli van Bartiméus in Zeist staat sinds kort een ‘Groot Vriendelijk Speeloog’. Het is een educatief speeltoestel om kinderen vertrouwd te maken met het oog.
Het Speeloog is een rond kamertje dat is bekleed met een soort behang. Dat behang is het netvlies en met dat netvlies kun je zien. In het netvlies zit ook een klein specifiek stukje en dat heet de gele vlek. Daar zie je details mee. Verder zijn er bloedvaten en via de oogzenuw op de glijbaan komen de kinderen weer buiten.
Heleen Veen en Florine Pilon, orthoptisten (oogkundigen) bij Bartiméus, hebben het speeltoestel bedacht. Ze willen kinderen op een speelse manier kinderen beter laten begrijpen hoe hun oog er uitziet. “Er komen bij onze kinderoogpoli kinderen met heel vervelende oogaandoeningen; soms heel ernstig, sommigen zijn zelfs blind”, zegt Pilon. “ We vinden het heel belangrijk dat kinderen snappen wat er met hun oog aan de hand is. Met dat grote Speeloog proberen we op een speelse manier te vertellen hoe hun oog in elkaar zit en hoe het bij hen werkt.”
Kindgerichte benadering
Het speeltoestel is een succes, weet Pilon. Iedereen is super enthousiast. “We hadden wel gedacht dat de kleintjes het leuk zouden vinden vanwege de glijbaan. Maar ook de grotere kinderen vinden het een mooie plek om te chillen. De kinderen zijn verbaasd over de kleur van de binnenkant. Ze zien dat het oranje is en willen weten of dat ook bij hen zo is. Ze willen er vaak niet uit, omdat het te leuk is.”
Samen met Heleen Veen doet Pilon al lang onderzoek naar een kindgerichte benadering. Hoe leggen de orthoptisten aan kinderen uit wat ze doen en gaan doen? Pilon: “Als we een foto maken van een oog, vinden de meeste kinderen dat wel eng. Daar hebben we een klein uitleg-oog voor, maar dat is, zeker als je slechtziend bent, heel erg klein. We hebben het speeltoestel heel kindvriendelijk gemaakt. Er zitten zelfs voetjes onder.”