Kalenderboek met verbindende spelletjes aanrader voor ouder én professional

0
744

Recensie ‘Hey baby 3′ door Saskia Beverloo

En weer hebben de schrijvers Laura van Bouchot en Monique Melotte en illustrator Eva Mouton een prachtige uitgave gemaakt. Na Hey baby (2019) voor 0-jarigen en Hey baby2 (2020) voor 1-jarigen staat nu Hey baby 3 op mijn boekenkast. Het sta-boek bevat 40 beschrijvingen van korte spelletjes voor volwassene met een 2-jarige. Een boek dat een plekje verdient op elke boekenkast van gezinnen met een peuter.

‘Hey baby 3’ is – net als zijn voorgangers – uitgebracht als ringband met een hardkartonnen cover. Door de cover open te vouwen kan het boek staan. Zo is het een blikvanger die uitnodigt om ermee aan de slag te gaan.

Op de eerste twee pagina’s wordt op een vriendelijke en uitnodigende manier verteld hoe het boek gebruikt kan worden. Met de eenvoudige instapspelletjes voorin, gevolgd door meer uitdagend spel dat vaardigheid en aandacht vraagt lijkt het logisch om het boek van voor naar achter te gebruiken. Maar nee hoor, ‘kies gewoon samen met je kind’ is het advies van de schrijvers.

Ze hebben nog een mooi advies: ‘Wacht eens wat langer met applaus. Beleeft je kind voor het eerst een nieuw kunstje? Verbreek die betovering dan niet meteen met gejuich of een volgende instructie. Observeer en geniet mee.’

De spelletjes

Net als in de eerdere delen begint ieder spel met een rijmpje, de inleiding op het daadwerkelijke spel. De grappige en sfeervolle illustraties laten duidelijk zien hoe je het spel kunt spelen en wat de eventuele uitbreidingsvormen kunnen zijn.

De spelletjes zijn duidelijk en uitnodigend geschreven. En voor al die spelletjes heb je geen materiaal nodig, behalve zo nu en dan een dekentje (om kind of ouder toe te dekken) of het meubilair (om een uitdagend parcours (parkours op z’n Vlaams) uit te zetten). De spelletjes zijn uitgebreid getest, maar bij eentje heb ik wat bedenkingen: ‘Jonassen’ aan armen en benen tussen twee volwassenen in, is dat niet vragen om ‘zondagsarmpjes’? Ik zou het kind toch liever onder de oksels door vasthouden.

Work-out voor ouders

Alle overige spelletjes lijken me prima uitvoerbaar, al moet je voor sommige onderdelen wel lenig zijn. Het is dus meteen een goede work-out voor de papa’s en mama’s. Bijvoorbeeld bij het spelletje Ruggenbrug: een soort push up, maar dan steunend op de ellebogen, waarbij je kind probeert deze brug in te laten storten door er bovenop te klimmen. Dat vraagt wel been- en buikspieren. Maar wat een lol als de brug dan instort!

De rijmpjes geven duidelijk aan wat de bedoeling van het spel is. Alleen loopt het metrum en het gebruik van toekomende tijd in sommige rijmpjes niet altijd lekker.

Ik ben een orkaan en ik kom eraan
En jij bent een boom, zal je blijven staan?
Ik til je op, ik buitel je rond
en dan zet ik je weer op de grond.

Met wat aanpassingen vind ik het aansprekender en loopt het lekkerder:

Ik ben een orkaan, ik kom eraan.
Jij bent een boom, dus blijf maar staan!
Ik til je op, ik buitel je rond
en HUP, daar sta je weer op de grond.

Vlaamse taal

Voor de Nederlandse lezers valt er in sommige versjes wat Vlaams te leren. Waar wij ‘staan’ gebruiken, is het voor de Vlamingen ‘recht staan’. Het Vlaamse ‘lopen’ betekent ‘rennen’ en meerdere rijmpjes in het boek gebruiken oogjes toe of armen toe, omdat het zo handig rijmt op moe. ‘Oogjes toe’ kan wel in het Nederlands, al wordt het vrijwel alleen in liedjes en versjes gebruikt, maar ik denk niet dat wij onze armen toe doen. Bij het spelletje Klapdeur gaan de armen toe. Het is een leuk spelletje, waarbij het kind moet ontsnappen als de klapdeuren opengaan. Nog even een Nederlandse tekst verzinnen.

Ik heb weer genoten van alle details in de illustraties, ouders en kinderen verschillen hierin net zoveel van elkaar als in de echte wereld. Een kind met een pleister op haar knie, maar ook een mama met een pleister. Witte, bruine, blonde ouders en kinderen, een kind met een brilletje een mama in een rolstoel en een paar papa’s met de meest kindvriendelijke tatoeages die ik ooit gezien heb. Daar zullen ook veel mama’s voor smelten.

De wereld van ‘Hey baby’

Het boek eindigt met het gedachtengoed van de makers. Het gaat over onverdeelde aandacht, oogcontact, huidcontact, beweging, samen spelen, verbinding leggen, risicovol spelen. Maar ook oog voor je behoeften als ouder. Het ‘Hey baby’-team vindt inspiratie bij de ideeën van Veronica Sherborn.

Beoordeling

Net als de babykalender, Hey baby, en de dreumeskalender Hey baby 2 weer een heerlijk boek dat zal zorgen voor heel veel vrolijk spelplezier voor ouder en kind. Maar ook voor professionals een boek om te hebben. Ik ben muziek-op-schootdocent en er zitten voor mij weer nieuwe ideeën in voor gebruik in de ouder-kind peutergroepen. Dat geldt vast ook voor fysiotherapeuten. En ook in de kinderopvang verdient het een plekje. De kalender kost € 22,50.

Hey Baby 3 >>

Saskia Beverloo is oprichter en docent van Muziekcentrum Harlekijntje. Daar geeft zij onder andere Muziek-op-Schoot (0-4 jaar) en Spelen-met-Muziek (4-7 jaar). Zij geeft ook workshops Muziek & Beweging op kinderdagverblijven. Samen met Tineke Vlaming schreef ze het prenten-liedjesboek ‘Voor alles een liedje’.  
www.harlekijntje.nl
www.vooralleseenliedje.nl

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here