Home-video’s helpen kinderfysiotherapeut bij beoordelen grof motorische ontwikkeling

0
484

Een nieuwe methode maakt het kinderfysiotherapeuten mogelijk om een kind op afstand te beoordelen. Dit doen zij dan via video’s die de ouders maken. De methode is ontwikkeld door Marike Boonzaaijer in het kader van haar promotieonderzoek.

In de eerste twee levensjaren ontwikkelen kinderen een hoop motorische vaardigheden. Bijvoorbeeld zitten, kruipen en staan. Voor kinderfysiotherapeuten is het belangrijk goed te weten wanneer de ontwikkeling van een kind niet meer binnen de norm is en behandeling moet starten.

De grof motorische ontwikkeling van kinderen in de eerste twee levensjaren verschilt van kind tot kind in snelheid en vorm. Dat maakt het lastig om kinderen eruit te pikken die een vroege interventie nodig hebben. Bovendien laat het kind bij een bezoek aan de kinderfysiotherapeut niet altijd zien wat het kan. Bijvoorbeeld omdat het net heeft geslapen of gegeten, tandjes krijgt of moet wennen aan de nieuwe omgeving van de poli of praktijk.

Drie groepen baby’s

In het kader van haar onderzoek verzamelden Boonzaaijer en haar collega’s beelden van honderd baby’s. Ouders filmden hen eens per twee maanden tussen de leeftijd van 3,5 en 15,5 maanden. Met een meetinstrument voor motorische ontwikkeling brachten zij de variatie in ontwikkeling in kaart. “We hebben uitsluitend gezonde, op tijd geboren kinderen gemeten om een blauwdruk te krijgen van de normale motoriek en variatie daarin”, zegt Boonzaaijer. “We zagen dat er ruwweg drie groepen zijn: early developers die heel snel ontwikkelen, de gradual developers die een geleidelijke ontwikkeling doormaken en de late bloomers die wat langer wachten. Over die laatste groep kunnen ouders zich zorgen maken. Daar is het belangrijk dat kinderfysiotherapeuten goed kunnen adviseren.”

Om de metingen beter te begrijpen, verrichtte Boonzaaijer met collega Imke Suir een literatuurstudie. Daaruit kwam onder meer naar voren dat de opvattingen van ouders (‘parental beliefs’, in jargon) over hoe je omgaat met een baby een rol spelen in de motorische ontwikkeling.

Internationaal succes

De video-methode waaraan Boonzaaijer heeft gewerkt is een succes. “De methode wordt internationaal veel gevonden, ook vanwege corona. De instructiematerialen zijn in drie talen vrij te downloaden van onze website. De implementatie van de applicatie gaat helaas niet snel, vanwege technische aspecten en privacy. We blijven zoeken naar mogelijkheden om de methode ook echt naar Nederlandse kinderfysiotherapiepraktijken te brengen.”

From Birth To Independent Walking: Gross Motor Trajectories Of Infants Captured By Home Videos Made By Parents >>

Bron: hu.nl

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here