Aangrijpingspunten om brandwonden bij jonge kinderen te voorkomen

0
101
peuter reikt naar kopje thee

De meeste ouders zien het brandwondenongeluk van hun kind gebeuren. Dit lot treft met name jongens van rond de 18 maanden, dus op de leeftijd dat ze zich net op kunnen trekken. Verder spelen de ongelukken zich merendeels af in stedelijke gebieden en in grotere gezinnen. Deze nieuwe informatie is essentieel om brandwonden bij jonge kinderen te voorkomen.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Nederlandse Brandwonden Stichting en de drie brandwondencentra. In 84% van de ongevallen is de ouder of verzorger in de ruimte van het brandwondenongeval aanwezig. Het onderzoek geeft nieuwe inzichten om ernstig brandwondenletsel bij kinderen te voorkomen.

Met name jongens van 18 maanden zijn oververtegenwoordigd in de drie (kinder)brandwondencentra in Rotterdam (Maasstad Ziekenhuis), Beverwijk (Rode Kruis Ziekenhuis) en Groningen (Martini Ziekenhuis). Dat zijn dus de kinderen die zich net kunnen optrekken en kunnen grijpen. Uit onderzoek naar omgevingsfactoren blijkt dat voornamelijk in stedelijke gebieden en in grotere gezinnen ongevallen plaatsvinden.

Oplettendheid ouders

Deze nieuwe informatie is essentieel om brandwonden bij jonge kinderen te voorkomen. “Ouders denken vaak dat ze geen risico lopen zolang ze in de buurt van hun kindje zijn of hen goed in het oog houden. Deze inzichten laten zien dat dit zeker niet het geval is,” aldus Annebeth de Vries, hoofd van het kinderbrandwondencentrum Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk. “Ik zie de kindjes binnenkomen in ons brandwondencentrum. De pijn en het verdriet zijn groot. We moeten het aantal ongevallen verminderen.” Zij wijst erop dat mensen door de coronamaatregelen meer thuis zijn met hun kinderen. Dit maakt het extra belangrijk hen bewust te maken van de risico’s.

Water bij de thee

De meeste brandwondenongevallen bij kinderen ontstaan door het staan, grijpen en naar zich toe trekken van hete kopjes thee. “Mijn tip is om niet alleen kopjes thee buiten bereik van je kind te zetten, maar óók gewoon een scheut koud water bij je thee te doen. Als de thee dan over het kind gaat, is de kans op ernstige brandwonden al een stuk kleiner”, aldus De Vries. Dit soort praktische tips en aanvullende informatie worden gedeeld in voorlichting van de Nederlandse Brandwonden Stichting.

Preventieboekje en e-mail alerts

Om brandwonden bij kinderen te voorkomen, heeft de stichting het boekje ‘Eerste hulp bij brandwonden’ gemaakt met tips. Heeft men het gratis boekje besteld, dan volgt voor iedere nieuwe ontwikkelingsfase van een jong kind een e-mail alert met handige informatie.

Wil jij ook weten hoe je brandwonden kunt voorkomen? Meld je dan nu aan voor de e-mailalerts en ontvang nuttige tips en het gratis boekje ‘Eerste hulp bij brandwonden’ https://nederlandse.brandwondenzorg.nl/aanmeldenboekje

Bron: Persbericht Nederlandse Brandwonden Stichting, 08-09-2020

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here