Maar liefst 80% van de ouders zou de kleding van hun kind aanlaten bij een brandwondenongeval. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Nederlandse Brandwonden Stichting. En dat terwijl het aanlaten van de kleding tot onnodig ernstige brandwonden bij kinderen leidt. “Bij brandwonden is het ontzettend belangrijk om de hitte zo snel mogelijk weg te halen”, vertelt brandwondenarts Sonja Scholten.

Bij kinderen gaat het in 86% van de gevallen om een ongeluk met hete vloeistof, zoals thee, koffie of soep. In al deze gevallen is het belangrijk de kleding en ook de luier en sieraden zo snel mogelijk uit te doen. Deze houden namelijk de warmte vast. Hoe langer de kleding contact maakt met de huid, hoe ernstiger de brandwonden zijn. Is de brandwond veroorzaakt door vuur, olie of vet en kleeft de kleding aan de wond? Dan is het advies om de kleding zo veel mogelijk rondom de wond weg te knippen.’’

Piek in ongelukken

Sonja Scholten, verbonden aan het Martini Ziekenhuis in Groningen, ziet regelmatig dat ouders de kleding aanlaten omdat ze bang zijn om de huid kapot te maken. “Tot 2018 was dit ook ons advies. Maar we hebben dus geleerd dat dit tot ernstiger brandwonden leidt.” De drie Nederlandse brandwondencentra, in Groningen, Beverwijk en Rotterdam, zien een piek in ongelukken bij jongetjes van 18 maanden oud, die een kopje hete thee over zich heen trekken. Zij hebben een romper aan en vaak ook een luier. “Die zorgen voor verergering van brandwonden als ze niet worden uitgedaan.”

Ouders zien ongeluk gebeuren

Uit een recente studie van de Brandwonden Stichting blijkt dat kinderen in veruit de meeste gevallen (84%) brandwonden oplopen in bijzijn van de ouders. 58% van de ouders ziet het ongeluk zelfs voor hun ogen gebeuren. Scholten: ‘’Ouders onderschatten nog vaak wat hun kind al kan. Het leed dat dit veroorzaakt is groot. Natuurlijk in de eerste plaats voor het kind, dat een lang en pijnlijk hersteltraject door moet maken. Maar zeker ook voor de ouders, die vaak lange tijd worstelen met schuldgevoelens. Daarom druk ik ouders op het hart: houd hete vloeistoffen ver uit de buurt van je kind.”

Brandwonden voorkomen

Op de website van de Brandwonden Stichting staat een schat aan informatie over zowel het voorkomen van brandwonden als hoe te handelen als het een jong kind overkomt. Voor baby’s, peuters en kleuters is een speciale pagina ingericht.

Publiekscampagnes

Het is de Nederlandse brandwondenzorg duidelijk nog niet gelukt om de belangrijke eerste hulp-regels bij ouders tussen de oren te krijgen, met alle zorgelijke gevolgen van dien. Middels publiekscampagnes wil de Brandwonden Stichting hier op korte termijn verandering in brengen.

Bron: Persbericht Brandwondenstichting

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan