Bijna 1 op de 5 kleuters vertonen een ongewenst patroon in hun motorische ontwikkeling, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Een zorgwekkende trend, want zij groeien hier niet zo maar overheen. De onderzoekers benadrukken dan ook het belang van vroege, gerichte interventies.

In een langlopende studie van project Start(V)aardig is de motorische vaardigheid van 1128 kinderen tussen 4 en 6 jaar onder de loep genomen. Twee doelen stonden voorop:

  1. de natuurlijke motorische ontwikkeling van kleuters beschrijven en kwantificeren;
  2. ongewenste ontwikkelpatronen identificeren.

Ongewenste patronen geïdentificeerd 

De bevindingen onthullen een relatief grote groep kinderen bij wie een gezonde motorische ontwikkeling niet vanzelfsprekend is, met belangrijke implicaties voor vroegtijdige, gerichte interventies. Uit de studie komen maar liefst elf verschillende ontwikkelingspatronen in de motorische vaardigheid  naar voren. Deze patronen variëren van normaal tot fluctuerend, maar onthullen ook ongewenste ontwikkelingspaden bij een aanzienlijk percentage kinderen.

Proactieve maatregelen

Het feit dat deze groep kinderen een ongewenste ontwikkeling vertoonde, benadrukt het belang van proactieve maatregelen. Maatregelen moeten al op jonge leeftijd gericht worden ingezet om kinderen te ondersteunen bij het stimuleren van hun motorische ontwikkeling en negatieve gevolgen te voorkomen. Denk hierbij aan het stimuleren van bewegen, buitenspelen, lopen en fietsen en het beperken van stilzitten. Het kan ook gaan om meer gerichte beweeginterventies op school, bij een sportvereniging of bij een kinderfysiotherapeut, waar aandacht is voor de breed motorische ontwikkeling. 

AdvertentieVroeglezing - artikel

Conclusie 

De bevindingen bieden waardevolle inzichten voor ouders, opvoeders en beweegprofessionals die zich inzetten voor de holistische ontwikkeling van kinderen. Het gaat namelijk om een complex proces, onder andere vanwege de grote variatie in motorische ontwikkelingspatronen. Het is van belang om gerichte interventies te ontwikkelen, om ervoor te zorgen dat alle kinderen de mogelijkheid hebben om hun motorische vaardigheden optimaal te ontwikkelen.

Changes in Motor Competence of 4–8-Year-Old Children: A Longitudinal Study

Bronnen: dehaagsehogeschool.nl / instondo.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieNomineren Vroegwerker
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

AdvertentieVroeg-congres artikel

"*" geeft vereiste velden aan