Het enthousiasme voor meertalig onderwijs en tweetalige kinderopvang beperkt zich vooral tot het Engels, Duits en Frans. Buiten die drie talen is er veel bezorgdheid over taalachterstanden en over talen mixen. Vooral een aantal hardnekkige mythes over meertaligheid staan de kansen van kinderen in de weg. 

Utrechtse taalwetenschappers proberen de mythes uit de weg te helpen. Daarvoor in de plaats presenteren zij kennis en praktische hulpmiddelen voor een betere taalontwikkeling van alle kinderen. Belangrijk artikel om te lezen, ook in verband met de komst van veel kinderen uit Oekraïne.

[su_note note_color=”#def5ff” radius=”0″]Meer van dit soort nieuws over de zorg aan jonge kinderen? Abonneer je op de wekelijkse gratis nieuwsbrief van VROEG, klik hier [/su_note]

Tweetalig zijn opgevoed en naast het Nederlands vloeiend Engels, Duits of Frans spreken: hoe ideaal klinkt dat? Maar wat als de twee talen Berber en Marokkaans-Arabisch zijn? Of Armeens plus Arabisch? Dan gaan vaak de wenkbrauwen omhoog. Dan zijn er opeens zorgen of meertaligheid niet nadelig is voor een kind, en moeten ze vooral maar snel Nederlands leren praten. Met die houding helpen we nieuwkomers niet.

Advertentie

De volgende mythes spelen hierbij een rol:

  • Meertaligheid leidt tot taalachterstand
  • Meertaligheid is een probleem
  • Ook thuis moeten kinderen Nederlands spreken
  • In de klas moet alleen Nederlands worden gesproken
  • Elke ouder moet in één taal spreken met de kinderen

In een artikel op de website van de Universiteit Utrecht worden de mythes stuk voor stuk ontkracht. Ook wordt aangevoerd dat juist als kinderen hun eigen taal mogen gebruiken in de klas, ze ook sneller een nieuwe taal leren. Nieuwkomers nemen een koffer vol taalkennis mee. Die moeten we ten volle benutten, in plaats van onuitgepakt in de hoek zetten. Universiteit Utrecht helpt kinderen, ouders en leraren die waardevolle bagage zo goed mogelijk te benutten.

Naar het artikel >

Van het artikel is ook een audio-versie gemaakt, klik hier.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieAbonneren op lentenummer
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan