Taalontwikkelingsstoornissen, kortweg TOS, komen veelvuldig voor bij jonge kinderen. Op tijd signaleren is van groot belang om in een vroeg stadium de juiste interventies in te kunnen zetten. In dit TOS-webinar op donderdagavond 29 september brengt Bernadette Sanders je met een schat aan informatie over dit actuele onderwerp op het goede spoor. Haar praktijkadviezen zijn stevig onderbouwd.

Ja, ik doe mee aan dit webinar >>

Voor het signaleren van een TOS is met name een rol weggelegd voor consultatiebureaus en peuterspeelzalen. Op de hoogte zijn van de mijlpalen in de taalontwikkeling van het kind biedt hierbij houvast. Hetzelfde geldt voor kennis over de ‘rode vlaggen’ en hoe te handelen bij het ‘niet pluis’-gevoel. Voor de volgende stap, het begeleiden van deze kinderen, is inmiddels een duidelijke route uitgestippeld. Het niet professioneel begeleiden van een jong kind met TOS brengt grote zorgen met zich mee. Dit geldt voor zowel de overstap naar het reguliere basisonderwijs als voor de sociaal-emotionele ontwikkeling.

Tijdens het webinar gaat Bernadette in op:

 • De mijlpalen in de taalontwikkeling van het jonge kind;
 • De kenmerken van TOS op de verschillende taalniveaus en de problematiek die de stoornis met zich meebrengt. Wat betekent bijvoorbeeld ‘communicatienood?’;
 • Wat zijn bij het jonge kind de signalen met een vermoeden van TOS?;
 • De termen taalontwikkelingsachterstand (TOA) en een -stoornis. Wanneer is er sprake van een TOA en wanneer van een TOS?;
 • Hoe kun je de taalontwikkeling van het jonge kind al vanaf 2 jaar monitoren?;
 • De taalverwerking, impliciet en expliciet;
 • De rode vlaggen – wanneer spreekt men van een ‘niet pluis’-gevoel?;
 • De verschillende screeningslijsten en observatielijsten, waaronder de nieuwe screeningslijst de ELS (M. Bochane, 2021);
 • Hoe observeer je in de onderbouw van het basisonderwijs en op de peuterspeelzaal? Wat valt op en wat vertelt ‘gedrag’ vanuit frustratie en onmacht?;
 • Praktische begeleiding en ondersteuning van het kind en handvatten waar men direct mee aan de slag kan;
 • Hoe neem je de ouders hierin mee?.

Bernadette zal ook verwijzen naar recent onderzoek en naar literatuur die de inhoud ondersteunt.

Datum: donderdagochtend 29 september van 19.30 – 21.00 uur
Deelnameprijs: € 29,95
Organisatie: IMH Nederland en Vakblad Vroeg

Ja, ik doe mee aan dit webinar >>

Bernadette Sanders heeft een schat aan ervaring opgebouwd als kleuterleidster, leerkracht, gediplomeerd remedial teacher, intern begeleider, adjunct directeur op een basisschool en ambulant begeleider van cluster 2 (leerlingen met TOS en SH). Momenteel is zij werkzaam als orthopedagoog en poortwachter dyslexie SWV. Bernadette is eigenaar van Smartonderwijs, verzorgt regelmatig lezingen voor Auris en schrijft boeken over TOS.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan