Geen relatie tussen ouderlijke stress en taalontwikkeling bij TOS-kind

0
903
taaltherapie

Nieuw onderzoek geeft een kijkje in de relaties tussen taal, gedrag en ouderlijke stress bij kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Opvallend is dat tussen de taalontwikkeling van het kind en ouderlijke stress geen verband blijkt te bestaan.

Verschillende onderzoeken tonen aan dat taalproblemen, gedragsproblemen bij kinderen en ouderlijke stress samen kunnen voorkomen bij kinderen. Toch is er nog weinig bekend over de relatie tussen deze domeinen bij peuters met een taalstoornis.

In februari 2019 verschijnt het artikel ‘Association of language, behavior, and parental stress in young children with a language disorder’ van de hand van Bernadette Vermeij in Research in Developmental Disabilities.

Deze studie onderzocht ook of deze relaties verschillen tussen kinderen met receptieve en expressieve taalproblemen en kinderen met alleen expressieve problemen. Eerdere studies bij oudere kinderen rapporteerden dat kinderen met ontvankelijke en expressieve problemen meer risico lopen op gedragsproblemen en ouderlijke stress in vergeleken met kinderen met alleen expressieve taalproblemen.

In de studie werden geen verschillen in relaties tussen deze twee groepen kinderen gevonden. Dit wijst erop dat verschillen tussen deze kinderen op deze jonge leeftijd niet aanwezig zijn.

De resultaten van de nieuwe studie laten zien dat het patroon van associaties tussen taaldomeinen en gedragsproblemen complex is, omdat er relaties bestaan ​​tussen sommige taaldomeinen en gedragsproblemen, maar zeker niet tussen al die domeinen. Verder bleek uit het onderzoek geen relatie te bestaan tussen taaldomeinen en ouderlijke stress.

Naar de (Engelse) tekst van het volledige artikel >

Bron: nsdsk.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here