Recensie ‘Geboorte van een ouder’ door Bob de Raadt

‘Geboorte van een ouder’ is een pakkende en nieuwsgierig makende titel van het boek van Rhodé van den Berg. Het boek, met als ondertitel ‘De kracht van mentale voorbereiding op het ouderschap’, geeft een nieuwe dimensie aan de wording van het moeder- en vaderschap. De gekozen invalshoek biedt belangrijke ondersteunende informatie voor zowel (aanstaande) ouders als professionele hulpverleners.

Thema’s als veiligheid, sensitiviteit, betrokkenheid en gehechtheid zijn de dragende aspecten in dit overzichtelijke boek. ‘De geboorte van een ouder’ is heel praktisch in z’n toepassingen en reflectiemomenten, met veel theorie en nuttige oefeningen en opdrachten.

Theoretische kaders

Achtereenvolgens komen de volgende theoretische kaders aan de orde:

AdvertentieNomineren Vroegwerker
  • ‘The motherhood constellation’ van Stern, met daarbij de kritische vraag waar de ‘fatherhood constellation’ is;
  • Het contextuele gedachtengoed (van Iván Böszörményi-Nagy);
  • De gehechtheidstheorie (van John Bowlby) en diverse gehechtheidsstijlen;
  • De cirkel van veiligheid (Powell, Cooper, Hoffman & Marvin);
  • De pyramide van Maslow: lichamelijke behoeften, veiligheid en zekerheid, behoefte aan sociaal contact, erkenning en waardering en als vijfde aspect: zelfrealisatie.

Mentale groei

Het boek geeft inzicht in de (mentale) groei in moeder- en in vaderschap en hun gezamenlijk ouderschap. Hetzelfde geldt voor de vele leerzame praktijkvoorbeelden, uitnodigende theoretische toepassingen en reflecterende vragen. Deze richten zich zowel op problematische gebeurtenissen en ervaringen als op verbeteringen in de onderlinge communicatie en het steunen van elkaar. Dit alles in de context van zwangerschap, bevalling, het (komende) kind en (aanstaand) ouderschap.

‘De geboorte van een ouder’ wil een handreiking zijn tussen wetenschappelijke literatuur en de praktijk van alledag. Daarin is de auteur goed geslaagd. Het boek is goed leesbaar, heeft een zinvolle leeswijzer en is mooi uitgevoerd met aansprekende foto’s is voor professionals een handreiking qua toegepaste en doordachte theoretische kaders en is voor ouders uitermate nuttig als lees-, leer- en werkboek. De auteur, Rhodé van den Berg, is pedagoog en Infant Mental Health consulent. Die ervaring is terug te vinden in dit boek. Een aanrader voor ouders (vaders en moeders!) om met dit boek aan de slag te gaan en dat geldt ook voor professionals die ouders willen steunen in de geboortezorg.

Geboorte van een ouder
Rhodé van den Berg
Uitgeverij Acco Learn

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieVroeglezing - artikel
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

AdvertentieVroeg-congres artikel

"*" geeft vereiste velden aan