Flinke uitbreiding programma Nu Niet Zwanger

0
567
Minister Hugo de Jonge (VWS) gaf eind vorig jaar met een huisbezoek aan één van de kwetsbare ouders die haar kinderwens uitstelde door deel te nemen aan het project Nu Niet Zwanger het startschot voor de landelijke uitrol van het project

Het programma Nu Niet Zwanger wordt de komende drie jaar verdubbeld. Een extra subsidie van het ministerie van VWS maakt uitbreiding van 25 naar maar liefst 50 regioprogramma’s mogelijk. Deelnemende regio’s ontvangen ondersteuning vanuit het landelijke team.

Het programma Nu Niet Zwanger ondersteunt kwetsbare (potentiële) ouders door het gesprek aan te gaan, bij hun leefwereld aan te sluiten en te kijken naar hun vragen, behoeften, barrières en mogelijkheden bij kinderwens, seksualiteit en anticonceptie. Zo krijgen zij meer regie over hun leven en, samen met een professional, een basis leggen voor een stabiele toekomst.

Landelijke ondersteuning

Het programma loopt nu al in negen regio’s. In het eerste kwartaal van 2019 starten de kwartiermakers in nog eens zes regio’s: Alkmaar, Arnhem, Den Haag, Leiden, Venlo en Zwijndrecht/Dordrecht. Regio’s die deelnemen kunnen rekenen op landelijke ondersteuning, waaronder de inzet van een kwartiermaker en materialen. Ook krijgt men  intervisie aangeboden en scholing door Rutgers.

Kansrijke Start

Nu Niet Zwanger maakt deel uit van het programma Kansrijke Start van het ministerie van VWS.  Het programma richt onder andere op het verbeteren van de samenwerking tussen wijkteams, kraamzorg, de verloskundige zorg en de jeugdgezondheidszorg. Ook het verbeteren van de voorlichting over anticonceptie en een gezonde zwangerschap bij (aanstaande) ouders is een belangrijk aandachtspunt.

Meer weten?

De website van het programma biedt informatie voor organisaties en professionals die deelnemen aan het programma Nu Niet Zwanger of hiermee gaan starten.

Bent u ook geïnteresseerd wat Nu Niet Zwanger voor uw gemeente kan betekenen? Neem dan contact op met het landelijke team via nnz@ggdghor.nl.

Zie ook elders op deze website:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here