Wetenschappelijk is nu voor het eerst aangetoond dat stress tijdens de zwangerschap negatief uitwerkt op de bevalling. Maar liefst 30% van de zwangeren bevalt hierdoor niet natuurlijk. Interventie is kansrijk indien de kwetsbare vrouwen tijdig in beeld komen. Dit kan met behulp van eenvoudige vragenlijsten.
Een natuurlijke bevalling heeft veel voordelen voor moeder en kind. Niet alleen op lichamelijk maar ook op mentaal vlak. De universiteit van Tilburg heeft als eerste een follow-up onderzoek afgerond waarin de gevolgen van stress tijdens de zwangerschap op de bevalling zijn onderzocht.
Eén op de vijf
Stress tijdens de zwangerschap in de vorm van angst en depressieklachten, komt bij ruim één op de vijf vrouwen voor. In de eerste helft van de zwangerschap gaat het vooral om angst of de ongeboren vrucht zich normaal ontwikkelt of onzekerheid over (on)gezonde leefstijl. Bij een positieve 20-weken echo uitslag nemen deze zorgen meestal af. Soms maken die echter plaats voor zorgen rondom de bevalling.
HAPPY studie
Voor het onderzoek werden ruim 2000 vrouwen tijdens de zwangerschap gemonitord van 12 weken zwangerschap tot 12 maanden na de bevalling. Tijdens ieder trimester legden onderzoekers van de Universiteit van Tilburg stresssymptomen vast bij vrouwen die na een normale zwangerschapstermijn bevielen. Maar liefst één op de tien vrouwen kampte gedurende de hele zwangerschap met stress. Deze groep had ruim 30% minder kans op een natuurlijke bevalling.
Relevantie voor dagelijkse praktijk
Verloskundigen en gynaecologen kunnen deze kwetsbare groep zwangere vrouwen opsporen met eenvoudige vragenlijsten. Vervolgens kunnen ze wetenschappelijk bewezen effectieve interventies inzetten om de stress te verminderen. Hiermee vergroten ze de kans op een natuurlijke bevalling.
Bron: medicalfacts.nl
Zie ook: