Infant Mental Health (IMH) richt zich op vroeghulp aan kwetsbare zwangeren en jonge kinderen en hun ouders. “Dit biedt een fundament voor een gezonde ouder-kindrelatie”, benadrukt Femke van Trier. Maar dit gebeurt niet zomaar. “Telkens maatwerk bieden, dáár gaat het om. Samenwerking tussen de verschillende disciplines is hierbij een absolute voorwaarde.” Femke spoort alle zorgprofessionals aan werk te maken van IMH. “Dit maakt de hulpverlening veel effectiever.” Femke is één van de sprekers op het Regiocongres Overijssel.

Femke van Trier: “Stel in het hulpaanbod de ouder-kindrelatie voorop”

Femke van Trier heeft als IMH-specialist DAIMH haar sporen verdiend. Ze was onder meer de motor achter Stichting Meeleefgezin en is recent het project ‘Begin bij het gezin’ gestart. Over het belang van samen tijdig investeren in het jonge kind raakt ze niet snel uitgepraat. “Werk vanuit de IMH-visie”, luidt kort en goed haar aanbeveling. “Dit houdt in dat de ouder-kindrelatie voorop staat in het hulpaanbod.”

Vroeg bijstaan

Femke adviseert kwetsbare stellen al vanaf de kinderwens bij te staan. “Sta bijvoorbeeld stil bij wat er zoal in hun leven gaat veranderen als de baby zich aandient. Wat betekent dat voor henzelf, voor hun kwetsbaarheid? Is er voldoende basis en stabiliteit in hun leven? Of zijn er eerst nog wat stappen te zetten? Hebben zij zelf goede ouderschapsvoorbeelden gehad? Met het beantwoorden van deze vragen kunnen zij komen tot een weloverwogen beslissing.”

Om dezelfde reden raadt Femke aan bij kwetsbare zwangeren twijfels in een vroeg stadium te bespreken. Het kind plukt hier in de buik al de vruchten van. “Zo remt ouderlijke stress de ontwikkeling van de hersenen.” Vroeghulp bij jonge kinderen en ouders geeft vervolgens de beste kans voor een gezonde ouder-kindrelatie. “Die relatie vormt een stevige basis waarop het kind zich optimaal kan ontwikkelen.”

Samen hulp bieden

Dit alles klinkt wellicht als gesneden koek, maar niets is minder waar. Femke benadrukt dat deze aanpak vraagt om samenwerking tussen diverse hulpverleners. Niet alleen in de JGZ/geboortezorg maar ook met de GGZ volwassenen- en adolescentenzorg. “Het gaat immers veelal om kwetsbare ouders, wat specifieke GGZ-kennis en ervaring vraagt. Ook is afstemming tussen de beroepsmatige – en vrijwillige hulp nodig. Uitgaand van de hulpvragen van ouders, gaat het altijd om maatwerk. Samen hulp bieden heeft daarbij de beste resultaten. Probeer zicht te krijgen op de omstandigheden en problemen in het gezin. Dit betekent goed luisteren en mentaliserend doorvragen om beter te begrijpen wat zich afspeelt in dit gezin. Ouders voelen zich dan gehoord en serieus genomen. Het versterkt hun motivatie. Door ouders zelf over hun omstandigheden en problemen te laten vertellen, brengen zij hier al enige ordening in aan. Het mes snijdt zo aan twee kanten.”

Advertentie
Femke overhandigt het 1e exemplaar van het boek ‘Steunpilaren – Meeleefgezin Wérkt’ aan Koningin Máxima

In de praktijk worstelt men er vaak mee om hier organisatorisch invulling aan te geven. Femke adviseert een praktische aanpak vanuit de werkwijze ‘Eén gezin één plan’. “Dit betekent dat er op basis van de vraag van ouders een overzichtelijk klein team van betrokken hulpverleners wordt gevormd. Deze kunnen afkomstig zijn uit diverse organisaties. De ouders kennen dit kleine team en kunnen – in overleg – zelf aangeven wie een coördinerende rol krijgt toebedeeld. De regie ligt zo uiteindelijk bij de ouders. Maak ouders wel duidelijk wie waarvoor aanspreekbaar is, dat geeft duidelijkheid en stabiliteit. Bij voorkeur vindt zorgevaluatie thuis bij het gezin plaats, waarbij andere betrokkenen kunnen aansluiten.”

Lerende werkomgeving

Het is overigens niet de bedoeling dat dit team voor alle ouders hetzelfde is. “Juist niet”, geeft Femke met klem aan. “In samenhang met de hulpvraag van de ouders zal dit team telkens een andere samenstelling hebben, met andere disciplines en andere organisaties. Opnieuw maatwerk dus. Zo ontstaat in de praktische uitvoering een lerende werkomgeving voor de hulpverleners, dicht bij het gezin. Samenwerking tussen organisaties vloeit daar als vanzelf uit voort.”

Regiocongres Overijssel

Femke is nog lang niet uitgepraat. Maar niet getreurd: over dit onderwerp houdt zij een presentatie tijdens het Regiocongres Overijssel, met de toepasselijke titel ‘Samen investeren in het jonge kind’. Zij zal haar verhaal dan illustreren aan de hand van voorbeelden uit de praktijk. Het congres vindt online plaats op donderdagochtend 12 oktober. Dit gebeurt op initiatief van Vakblad Vroeg en IMH Nederland. Insteek is het vergroten van de gezamenlijke expertise over de eerste duizend kritieke dagen in een regio, zowel qua kennis op dit gebied als qua samenwerking.

Bekijk het programma en de deelnamemogelijkheden >>

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieAbonneren op lentenummer
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan