Autisme spectrum problematiek herkennen bij kinderen van 0-4 jaar is niet eenvoudig. Een nieuwe e-learning ondersteunt zorgprofessionals in het herkennen en screenen op afwijkende gedragskenmerken.

Autisme Spectrum Stoornissen (ASS) komen voor bij ongeveer 1% van de bevolking. De stoornis levert chronische beperkingen op en hoge maatschappelijke kosten. ASS wordt op dit moment nog relatief laat herkend. Er zijn inmiddels veel aanwijzingen dat een vroege herkenning tot betere ontwikkelingskansen kan leiden doordat gerichte hulp eerder kan worden gestart.

Doelgroep
De e-learning is geschikt voor een brede groep professionals die met jonge kinderen werken, waaronder verpleegkundigen, huisartsen, artsen voor verstandelijk gehandicapten en verpleegkundig specialisten. De e-learning is echter voor een bredere doelgroep bruikbaar. Verondersteld wordt dat deelnemers kennis hebben van de landelijke richtlijn JGZ en het Van Wiechenonerzoek.

Advertentie

Makers
De module is ontwikkeld door Mw. dr. Iris J. Servatius-Oosterling, GZ psycholoog bij Karakter Universitair Centrum Nijmegen en Mw. dr. Claudine Dietz, klinisch psycholoog bij Altrecht, specialisten op het gebied van wetenschappelijk onderzoek en klinische zorg met betrekking tot jonge kinderen en ASS. De module is mede tot stand gekomen en getoetst door het werkveld. Prof.dr.I.A.van Berckelaer-Onnes heeft tevens hieraan meegewerkt.

Meer weten?
De module kost 60 euro en duurt  ongeveer 1 uur en 15 minuten. Meer informatie staat op de websitevan Karakter.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan