Vijftig jaar geleden startte het onderwijs aan dove leerlingen met een verstandelijke beperking. In 50 jaar onderwijs is er veel veranderd. Tegenwoordig staat beleven, ervaren en het doen centraal.

De school Kentalis Mariëlla in Sint-Michielsgestel viert feest: precies 50 jaar geleden startte zuster Mariëlla (zie foto) als eerste in Nederland het onderwijs aan dove leerlingen met een verstandelijke beperking.  In 1967 werd er gepionierd in het klassikaal lesgeven. “In de jaren 80 lag de focus in de klassen vooral op het leren van spraak ondersteunt met het handalfabet” vertelt Fons Totté, leerkracht bij Kentalis Mariëlla vanaf 1981. “Alle lessen werden in het klaslokaal gegeven, er werd gebruik gemaakt van een schoolbord met krijtjes.”

Het onderwijs nu

Anno 2017 zien de lessen voor de leerlingen er heel anders uit. Naast Nederlandse Gebarentaal worden er ook picto’s gebruikt en is de communicatie met de leerling vaak op maat. Madeleine Smeets, afdelingsdirecteur van Kentalis Mariëlla: “We werken nu vanuit de mogelijkheden en wensen van de leerling en ouder. Daarin staat beleven, ervaren en het doen centraal. Vele lessen vinden daarom buiten het klaslokaal plaats.” Om in de toekomst zo goed mogelijk mee te doen, wordt er gewerkt aan de weerbaarheid en sociale vaardigheden van leerlingen.

Digitale communicatie

De komst van digitale communicatie heeft voor de leerlingen een belangrijke plaats ingenomen. “Leerlingen werken op een iPad in de klas” vertelt Fons Totté. “Met de iPad kunnen ze zelfstandig reken-, taal- en grammatica opdrachten maken. Een ander ondersteunend communicatiemiddel voor de leerlingen is de spraakcomputer. De spraakcomputer zorgt dat leerlingen kunnen communiceren met klasgenootjes en de leraar door gesproken taal, picto’s en foto’s.”

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan