Auris, de NSDSK, Pento en Kentalis zijn van start gegaan met het project Taal in Zicht. Centraal staat de vraag waarom het ene kind met een taalontwikkelingsstoornis (TOS)  zich wel optimaal ontwikkelt en het andere kind niet of minder. Doel is verschillende vragen over de sociaal-emotionele ontwikkeling en het maatschappelijk functioneren van kinderen en jongvolwassenen met TOS te beantwoorden.

Een taalontwikkelingsstoornis heeft een groot effect op het dagelijks leven. Zo kunnen er naast de taalproblemen sociaal-emotionele problemen zijn. Het maatschappelijk functioneren – bijvoorbeeld het vinden van werk – wordt soms ook beïnvloed door de TOS. Er is helaas weinig bekend over de ontwikkeling en het maatschappelijk functioneren van kinderen en jongvolwassenen in Nederland.

AdvertentieNomineren Vroegwerker

Project Taal in Zicht volgt kinderen met TOS en hun ouders 20 jaar lang. Op deze manier kunnen succesfactoren en belemmerende factoren in kaart worden gebracht. Denk bijvoorbeeld aan de relatie tussen de ernst van de TOS en vriendschappen op latere leeftijd. Als deze vroege ‘voorspellers’ voor latere problemen bekend zijn, kan daar tijdens de vroegbehandeling al op ingespeeld worden. De initiatiefnemers werken samen om zoveel mogelijk kinderen en hun ouders te kunnen bereiken.

Meer informatie vindt u op www.projecttaalinzicht.nl. Daar kunt u ook een animatiefilmpje over het project bekijken.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieVroeglezing - artikel
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan