Couveusestoplicht beschermt te vroeg geboren kinderen tegen ‘vieze handen’

0
689

Bloedbaaninfecties zijn doodsoorzaak nummer 1 op de neonatale intensive care. Handhygiëne is de beste manier om dit te voorkomen en de verspreiding van bacteriën tegen te gaan. Daarom is het couveusestoplicht ontwikkeld. Dertig seconden lang toont een display naast de couveuse hoe je precies je handen moet reinigen volgens protocol.

Studenten Elektrotechniek en Industrieel Product Ontwerp (IPO) van de Hogeschool Rotterdam ontwikkelden samen met het Erasmus MC het couveusestoplicht. Belangrijk onderdeel van het couveusestoplicht is de handalcoholdispenser. Dit apparaat geeft automatisch de juiste hoeveelheid alcohol. Op het moment dat je alcohol tapt, start een instructiefilmpje hoe je precies je handen moet desinfecteren. Deze handelingen worden opgeslagen in een online database. Dertig seconden lang toont een display naast de couveuse hoe je precies je handen moet reinigen volgens protocol.

‘Work around’ knop

Een team van verpleegkundigen, zorgassistenten, afdelingsassistenten en artsen gaf input voor het ontwerp, zoals een handige plaatsing op de couveuse, de kleur en intensiteit van het licht, de instructiefilm en een ‘work around’ knop. Deze knop is wenselijk wanneer er direct gehandeld moet worden, bijvoorbeeld wanneer een kindje de beademingsbuis los dreigt te trekken. In zo’n situatie is het ongewenst om eerst 30 seconden de tijd nemen om de handalcohol in te wrijven. Bij het gebruik van deze knop wordt niet geregistreerd dat de handhygiëne niet correct is toegepast. Het oranje knipperlicht gaat dan niet branden. Ook de ouders kunnen gebruik maken van deze knop. Zij wassen als ze op de afdeling komen hun handen met water en zeep en kunnen die extra desinfectie overslaan.

Kwetsbaar

Het couveusestoplicht maakt nu zijn entree in het Erasmus MC-Sophia voor een uitgebreide wetenschappelijk studie naar de effectiviteit ervan. Onno Helder, wetenschappelijk onderzoeker  en initiator  van het programma Create4Care, wijst erop dat er sprake is van een ‘wash–out effect’: na verloop van tijd worden de handen minder goed gedesinfecteerd. Daarnaast blijken verpleegkundigen het soms lastig te vinden om medewerkers die op consultbasis op de afdeling werken, te vragen om hun handen te desinfecteren. “Goede handhygiëne heeft altijd veel aandacht op de IC, omdat de kinderen erg kwetsbaar zijn en het voorkomen van de verspreiding van micro-organismen hoog op de agenda staat.”

Studie

De gegevens die Erasmus MC met het couveusestoplicht verzamelt, worden gebruikt voor een wetenschappelijke studie. Hleder: “Dit doen we onder drie verschillende condities, verdeeld over drie verschillende units. In unit 1 het couveusestoplicht waarbij het instructiefilmpje wordt getoond en data wordt verzameld. In unit 2 het couveusestoplicht dat geen instructiefilmpje toont, maar wel data verzamelt. In unit 3 is  geen couveusestoplicht, alleen persoonlijke observatie van de naleving van handhygiëne.”

Op dit moment worden twaalf couveusestoplichten geassembleerd voor het Erasmus MC, met financiële steun van de Stichting Coolsingel en interne subsidie van Evidence Based Care by Nurses. Na de effectiviteitsstudie wordt het couveusestoplicht mogelijk ook in gebruik genomen door andere ziekenhuizen. Hiervoor is al belangstelling getoond.

Over Create4Care

Bij Create4Care komen vraag en oplossing bij elkaar. Verpleegkundigen komen in hun werk vaak praktische problemen tegen die ze zelf provisorisch oplossen. Bijvoorbeeld een ampul die moeilijk te openen is. Een loshangend infuusblok. Of luiertjes waarin handmatig gaten moeten worden geknipt. Met Create4Care gaan zij met studenten van de Hogeschool Rotterdam werken aan een slimme technische oplossing.

Meer weten?

In een video vertellen studenten over de ontwikkeling van het couveusestoplicht, klik hier.

Bron:  amazingerasmusmc.nl

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here