Campagne roept op tot actie bij vermoedens kindermishandeling

0
128

In actie komen bij vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling verdient veel meer aandacht. Met het oog hierop is de Rijksoverheid de landelijke campagne ‘Het houdt niet op, totdat je iets doet’ gestart. 

De nieuwe campagne wil mensen aansporen om een eerste stap te zetten bij vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling. De campagne focust zich de komende maanden op kindermishandeling. De website www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl helpt mensen met advies hoe ze in actie kunnen komen. Belangrijk, want juist mensen uit de directe omgeving van slachtoffers vermoeden vaak dat er iets mis is. Drie op de tien mensen bespreken hun vermoedens echter alleen met hun partner of uiten zich hier helemaal niet over, zo blijkt uit een recente peiling van de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Justitie en Veiligheid (JenV).

Toolkit

In de toolkit ‘Huiselijk Geweld’ zijn diverse materialen te downloaden om bekendheid te geven aan dit onderwerp. Deze toolkit wordt de komende weken aangevuld met extra materialen en beelden, waaronder de televisiecommercials en de online video’s.

Kijk niet weg

“Wanneer er een vermoeden is, kijk dan niet weg”, beklemtoonde prof. dr. Lenneke Alink recent in een interview met Vakblad Vroeg.. “Kindermishandeling gebeurt meestal door de ouders, de belangrijkste gehechtheidsfiguren van kinderen. Dit geeft allerlei risico’s voor de ontwikkeling, nu en later.” Lees verder >

Nieuwe cijfers

Het belang van bewustwording en in actie komen wordt bevestigd door de uitkomsten van het onderzoek van het WODC naar huiselijk geweld en kindermishandeling. Het WODC maakte bekend dat in een periode van vijf jaar 97 tenminste 90.000 tot 127.000 kinderen van 0 tot 17 jaar jaarlijks slachtoffer zijn geweest van tenminste één vorm van kindermishandeling. Uit het onderzoek blijkt verder dat 97.000 vrouwen en 27.000 mannen structureel te maken hebben met fysiek of seksueel geweld.

Rapport ‘Peiling Vermoedens kindermishandeling’ > 

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here