Borstvoeding kent vele voordelen voor moeder en kind. Maar de positieve gevolgen voor de cognitieve ontwikkeling op langere termijn zijn verwaarloosbaar, aldus een studie gepubliceerd in het vaktijdschrift Pediatrics.

De wetenschappers volgden 7.478 Ierse baby’s vanaf hun negende maand. Ze werden geëvalueerd toen ze drie en vijf jaar oud waren. Op de leeftijd van drie jaar werd de ouders van de kinderen gevraagd om vragenlijsten in te vullen over woordenschat en probleemoplossende vaardigheden. Toen de kinderen vijf jaar werden, vulden de ouders dezelfde vragenlijst in.

Uit het onderzoek, waarover onder meer De Morgen en CNN berichten, blijkt dat kinderen die borstvoeding kregen gedurende ten minste zes maanden over betere probleemoplossende vaardigheden beschikten toen ze drie jaar oud waren. Maar toen ze vijf waren, was er geen verschil te merken met kinderen die geen borstvoeding kregen.

AdvertentieVroeg-congres artikel

De Britse professor Brooke Orosz, verbonden aan Essex County College, merkt wel op dat het onderzoek “geen rekening houdt met het erfelijke IQ”. Het blijft gissen of het al dan niet krijgen van moedermelk doorslaggevend is voor de resultaten. Met een ander scenario werd geen rekening gehouden: het opgroeien met ouders die beter zijn opgeleid en een hoger inkomen hebben.

Breastfeeding, Cognitive and Noncognitive Development in Early Childhood: A Population Study

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieNomineren Vroegwerker
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan