Kinderen in het Rotterdamse Ikazia Ziekenhuis kunnen sinds kort in een heus ‘autobed’ naar de operatiekamer rijden. Dit brengt hen in een andere fantasiewereld, waardoor de spanning voor de operatie afneemt.  

Met het stuur in zijn handen was de 5-jarige Cas de eerste die in het Rotterdamse Ikazia Ziekenhuis met de ‘auto’ naar de operatiekamer reed (zie foto). Op zijn ziekenhuisbed kroop hij achter het dashboard van de rode wagen met het blauwe zwaailicht.

Afleiding

“Het autobed leidt af, waardoor de spanning veel minder is”, zegt pedagogisch medewerker Tirza Verduin in het AD. “Belangrijk, want het is bewezen dat wie rustig onder narcose is ook vaak rustig wakker wordt. En omgekeerd. Wie boos is, komt na de operatie ook vaak boos uit de narcose.”

Verduin kreeg met een collega het idee voor het autobed. Op Marktplaats vond ze de plastic voorkant van de wagen, die gelukkig licht is. “We merken nu al, dat veel kinderen naar de operatiekamer willen rijden. Deze kunnen we makkelijk heen en weer brengen.”

Meer controle

Door zelf het stuur in handen te nemen, krijgt het kind ook het idee meer controle te hebben. “Daarom geven we waar het kan een kind ook altijd de keuze. Wil je op bed, of bij je moeder of vader op schoot onder narcose. Dat maakt echt verschil. Als personeel besef je dat niet altijd meer, maar patiënten kunnen het ziekenhuis als een onveilige plek ervaren. Als kind kan je hier een hoop engs beleven. Het autobed brengt het kind in een andere fantasiewereld.”

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan