Behandeling van incontinentieproblematiek bij kinderen met autisme is complexer dan bij kinderen met een normale ontwikkeling maar behandelbaar. Wel is een autismevriendelijk referentiekader van belang en vindt de behandeling bij voorkeur plaats in een multidisciplinair verband.

Dat blijkt uit een artikel in het wetenschappelijk tijdschrift Autisme van Anka Wagenaar & Michel van Vliet, getiteld ‘Incontinentie en autisme- onderbelicht maar behandelbaar’. Beiden zijn werkzaam bij Yorneo. In het artikel pleiten zij voor samenwerking tussen kinderarts/kinderuroloog en klinisch psycholoog bij de behandeling van incontinentieproblematiek bij kinderen met autisme. Bij voorkeur gebeurt dit in een multidisciplinair verband met urotherapeuten/pedagogisch medewerkers, continentieverpleegkundigen en/of bekkenbodemfysiotherapeuten.

Advertentie

In de Medische Orthopedagogische Centra (MOC’s) van Yorneo in Hoogeveen, Assen en Emmen wordt al vanuit verschillende vakgebieden samengewerkt om goed aan te kunnen sluiten bij de hulpvraag van ouders en kinderen met incontinentieproblemen. Anka Wagenaar, klinisch psycholoog en psychotherapeut, en Michel van Vliet, kinderarts en sociaal pediater, hebben in de samenwerking tussen ziekenhuizen en jeugdhulp een transmuraal zorgaanbod ontwikkeld voor kinderen met lichamelijke problemen, zoals incontinentie en andere problematiek.

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan