Incontinentie en autisme – onderbelicht maar behandelbaar

0
3039
autisme en zindelijkheid

Behandeling van incontinentieproblematiek bij kinderen met autisme is complexer dan bij kinderen met een normale ontwikkeling maar behandelbaar. Wel is een autismevriendelijk referentiekader van belang en vindt de behandeling bij voorkeur plaats in een multidisciplinair verband.

Dat blijkt uit een artikel in het wetenschappelijk tijdschrift Autisme van Anka Wagenaar & Michel van Vliet, getiteld ‘Incontinentie en autisme- onderbelicht maar behandelbaar’. Beiden zijn werkzaam bij Yorneo. In het artikel pleiten zij voor samenwerking tussen kinderarts/kinderuroloog en klinisch psycholoog bij de behandeling van incontinentieproblematiek bij kinderen met autisme. Bij voorkeur gebeurt dit in een multidisciplinair verband met urotherapeuten/pedagogisch medewerkers, continentieverpleegkundigen en/of bekkenbodemfysiotherapeuten.

In de Medische Orthopedagogische Centra (MOC’s) van Yorneo in Hoogeveen, Assen en Emmen wordt al vanuit verschillende vakgebieden samengewerkt om goed aan te kunnen sluiten bij de hulpvraag van ouders en kinderen met incontinentieproblemen. Anka Wagenaar, klinisch psycholoog en psychotherapeut, en Michel van Vliet, kinderarts en sociaal pediater, hebben in de samenwerking tussen ziekenhuizen en jeugdhulp een transmuraal zorgaanbod ontwikkeld voor kinderen met lichamelijke problemen, zoals incontinentie en andere problematiek.

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here