Een leven lang profijt van vroegsignalering en vroeghulp!

0
2071

‘Klein, van groot belang’ zo luidt de titel van een hartenkreet van Jantine Kriens, Algemeen directeur van de VNG in het wekelijkse magazine van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. ‘Van een goede samenwerking van consultatiebureau en kinderopvang hebben het jonge kind zelf én wij allemaal een leven lang profijt van’, schrijft Kriens. Een samenvatting.

Wanneer het woord ‘jeugd’ valt in combinatie met de lokale overheid dan denken veel mensen onwillekeurig aan jongeren in de middelbareschoolleeftijd. Maar er ligt ook een dankbare taak voor de gemeente bij het begeleiden van het allerjongste kind. Juist in de eerste jaren kan er veel worden voorkomen. De ruimte voor groei en verbetering is dan immens. Ik vergeet nooit de opmerking van mijn eigen kraamhulp die, toen ik van mijn tweede kind was bevallen, naar mijn peuter  keek en zei: ‘Tussen twee en drie jaar leren ze meer dan op welke universiteit dan ook.’

En het klopt! Die periode is zo kostbaar. Wanneer er een goede samenwerking is van consultatiebureau en kinderopvang gericht op opvoedingsondersteuning en taalontwikkeling, dan kan er in korte tijd veel bereikt worden. Daar hebben het jonge kind zelf én wij allemaal een leven lang profijt van.

Het vraagt in deze tijden van oplopende tekorten politieke durf en discipline om in het beleid en vooral in de uitvoering ervan genoeg aandacht te houden voor álle leeftijdsgroepen. De allerkleinsten zijn immers minder zichtbaar en hun vroege problemen leiden nog niet tot grote ergernis en schade, maar ook bij jeugdzorg is preventie altijd beter en effectiever dan kostbare trajecten later. Maar preventie is niet gratis.

De VNG zal daarom niet ophouden bij het kabinet aan te dringen op goede structurele afspraken over indexatie van de budgetten van het sociaal domein waarbij ook de al bestaande tekorten in de jeugdzorg plus de door het CBS voorspelde volumegroei voldoende worden meegenomen. Daarmee doen we recht aan al onze inwoners, groot én klein.


Jantine Kriens, Algemeen directeur van de VNG

jantine.kriens@vng.nl,  @kriens

Bron: vng.nl

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here