‘Autisme’ is het thema van de zomereditie 2019 van kwartaalmagazine VROEG. Naast de thema-artikelen besteedt de nieuwe VROEG aandacht aan tal van andere aspecten van vroegsignalering en vroeghulp.

Inhoud zomereditie 2019 VROEG >>

Autisme is een actueel en belangrijk onderwerp voor zorgverleners die werken met jonge kinderen. Neem alleen al het feit dat een autismediagnose bij meisjes vaak wordt gemist, onder andere omdat de uitingsvorm bij meisjes anders is. Ook weten ze al op jonge leeftijd hun autismekenmerken te camoufleren. Marrit Buruma en Els Blijd-Hoogewys leggen uit waarom ‘hersteltijd’ in dit verband al bij jonge kinderen een belangrijk sleutelbegrip is voor handelingsadviezen.

Een ander artikel over dit onderwerp van de hand van Irina Poslawsky en Fabiënne Naber sluit hierop aan: er is nu een interventie beschikbaar om autisme via beelden bij baby’s, peuters en kleuters te herkennen en hanteren. Om vervolgens door vroege thuisbegeleiding de positieve wisselwerking tussen ouder en kind te benadrukken, zodat ouders met zelfvertrouwen het kind kunnen opvoeden.

Aandacht is er ook voor de vele kinderen met autisme die kampen met beperkingen in de communicatie en het taalgebruik. Tonny Brands en Kim van de Sande maken duidelijk dat een verbeterde communicatie probleemgedrag bij deze kinderen kan doen verminderen en de zelfstandigheid en communicatieve redzaamheid groeien.

Naast de thema-artikelen besteedt de nieuwe VROEG aandacht aan tal van andere aspecten van vroegsignalering en vroeghulp, waaronder:

  • Strijd rond zindelijkheid
  • Werken met jonge vluchtelingen
  • Vind met niet-sprekende kinderen hun stem
  • Stress verstoort slaap
  • Stoornis in taalontwikkeling eerder herkennen kan!
  • Spelend leren vak apart voor professional
  • Anticiperen op haperend prikkelfilter

Bekijk de inhoudsopgave >>

Bestellen
Een los exemplaar van de pdf van deze editie van Vakblad Vroeg (€ 5,00) is te bestellen via onze website, klik hier. De prijs voor een abonnement is € 28,00 (Ned.) of € 31,00 (België), zie het aanmeldformulier.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan