Autisme centraal in zomereditie VROEG

0
1432

‘Autisme’ is het thema van de zomereditie van kwartaalmagazine VROEG. Naast de thema-artikelen besteedt de nieuwe VROEG aandacht aan tal van andere aspecten van vroegsignalering en vroeghulp.

Inhoud zomereditie VROEG >>

Autisme is een actueel en belangrijk onderwerp voor zorgverleners die werken met jonge kinderen. Neem alleen al het feit dat een autismediagnose bij meisjes vaak wordt gemist, onder andere omdat de uitingsvorm bij meisjes anders is. Ook weten ze al op jonge leeftijd hun autismekenmerken te camoufleren. Marrit Buruma en Els Blijd-Hoogewys leggen uit waarom ‘hersteltijd’ in dit verband al bij jonge kinderen een belangrijk sleutelbegrip is voor handelingsadviezen.

Een ander artikel over dit onderwerp van de hand van Irina Poslawsky en Fabiënne Naber sluit hierop aan: er is nu een interventie beschikbaar om autisme via beelden bij baby’s, peuters en kleuters te herkennen en hanteren. Om vervolgens door vroege thuisbegeleiding de positieve wisselwerking tussen ouder en kind te benadrukken, zodat ouders met zelfvertrouwen het kind kunnen opvoeden.

Aandacht is er ook voor de vele kinderen met autisme die kampen met beperkingen in de communicatie en het taalgebruik. Tonny Brands en Kim van de Sande maken duidelijk dat een verbeterde communicatie probleemgedrag bij deze kinderen kan doen verminderen en de zelfstandigheid en communicatieve redzaamheid groeien.

Naast de thema-artikelen besteedt de nieuwe VROEG aandacht aan tal van andere aspecten van vroegsignalering en vroeghulp, waaronder:

  • Strijd rond zindelijkheid
  • Werken
    met jonge vluchtelingen
  • Vind met niet-sprekende kinderen hun stem
  • Stress verstoort slaap
  • Stoornis in taalontwikkeling eerder herkennen kan!
  • Spelend leren vak apart voor professional
  • Anticiperen op haperend prikkelfilter

Bekijk de inhoudsopgave >>

Bestellen
Een los exemplaar van de nieuwe editie van Vakblad Vroeg (€ 10,00, incl. porto) is te bestellen via onze website, klik hier. De prijs voor een abonnement is € 25,00 (Ned.) of € 30,00 (België), zie het aanmeldformulier.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here