Dove ouders horen hun baby niet huilen en weten daarom ook niet wat de reden hiervan is. Een nieuwe app brengt daar verandering in. Uit een geluidsopname bepaalt de app de reden, zodat de ouders daar direct op in kunnen spelen. Overigens kan de app ook handig zijn voor horende ouders om te achterhalen waarom hun baby huilt.

De app, genaamd ChatterBaby – letterlijk ‘BabbelBaby’ – is ontwikkeld door wetenschappers aan de University of California in Los Angeles (UCLA), zo meldt deingenieur.nl. De software neemt vijf seconden aan babygeluiden op en analyseert die op verschillende onderdelen, zoals de frequenties die het meeste voorkomen en de periodes tussen sterke geluiden en stiltes. “Als je bijvoorbeeld gehuil hoort met lange periodes van stilte erin, dan is de kans groot dat de baby hangerig is”, zegt projectleider Ariana Anderson van UCLA in een persbericht. “Maar wanneer de baby echt pijn heeft, is het gehuil meestal luider en zit er weinig stilte tussen de geluidsuitbarstingen.”

Balkjes geven waarschijnlijkheid aan

Bij het maken van de app zijn zo’n tweeduizend audio-opnames van babyhuilbuien gebruikt. Ook werd een speciaal algoritme geschreven dat deze geluiden analyseert. Na de analyse laat de app op het scherm van smartphone of tablet zien wat waarschijnlijk de reden van het ongemak is bij de baby.

Dit gebeurt met balkjes die de waarschijnlijkheid aangeven. Logisch, want de oorzaak van het gekrijs is natuurlijk niet met zekerheid te zeggen. Maar om een idee te geven: tijdens de eerste tests slaagde de software er al in om pijn (door een vaccinatie of het aanbrengen van gaatjes in de oorlellen voor oorbelletjes) in 90% van de gevallen te herkennen.

Huilbuien

ChatterBaby lijkt vooral voor dove ouders van jonge baby’s een uitkomst, maar ook voor horende ouders kan het hulpmiddel nuttig zijn. Want ook voor hen is vaak niet duidelijk waarom hun kind huilt.

De app ChatterBaby is nu gratis te downloaden via de appstores van iPhone en Android en op de website Chatterbaby.org, waar ook meer achtergrondinformatie te lezen is.

Vroegsignalering

De UCLA-onderzoekers willen nog verder gaan met hun app. Ze gaan de geluidsfragmenten die mensen uploaden (geanonimiseerd) gebruiken voor een brede analyse om vroege aanwijzingen van bepaalde aandoeningen op te kunnen merken, zoals autisme. De theorie is dat het huilpatroon van jonge baby’s iets zou kunnen zeggen over de kans om autisme te ontwikkelen. Maar dit onderzoek is nog in een erg vroege fase.

Bron: deingenieur.nl

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan