App laat zien waarom baby huilt

2
1596
app laat zien waarom baby huilt
Beeldmateriaal: UCLA

Dove ouders horen hun baby niet huilen en weten daarom ook niet wat de reden hiervan is. Een nieuwe app brengt daar verandering in. Uit een geluidsopname bepaalt de app de reden, zodat de ouders daar direct op in kunnen spelen. Overigens kan de app ook handig zijn voor horende ouders om te achterhalen waarom hun baby huilt.

De app, genaamd ChatterBaby – letterlijk ‘BabbelBaby’ – is ontwikkeld door wetenschappers aan de University of California in Los Angeles (UCLA), zo meldt deingenieur.nl. De software neemt vijf seconden aan babygeluiden op en analyseert die op verschillende onderdelen, zoals de frequenties die het meeste voorkomen en de periodes tussen sterke geluiden en stiltes. “Als je bijvoorbeeld gehuil hoort met lange periodes van stilte erin, dan is de kans groot dat de baby hangerig is”, zegt projectleider Ariana Anderson van UCLA in een persbericht. “Maar wanneer de baby echt pijn heeft, is het gehuil meestal luider en zit er weinig stilte tussen de geluidsuitbarstingen.”

Balkjes geven waarschijnlijkheid aan

Bij het maken van de app zijn zo’n tweeduizend audio-opnames van babyhuilbuien gebruikt. Ook werd een speciaal algoritme geschreven dat deze geluiden analyseert. Na de analyse laat de app op het scherm van smartphone of tablet zien wat waarschijnlijk de reden van het ongemak is bij de baby.

Dit gebeurt met balkjes die de waarschijnlijkheid aangeven. Logisch, want de oorzaak van het gekrijs is natuurlijk niet met zekerheid te zeggen. Maar om een idee te geven: tijdens de eerste tests slaagde de software er al in om pijn (door een vaccinatie of het aanbrengen van gaatjes in de oorlellen voor oorbelletjes) in 90% van de gevallen te herkennen.

Huilbuien

ChatterBaby lijkt vooral voor dove ouders van jonge baby’s een uitkomst, maar ook voor horende ouders kan het hulpmiddel nuttig zijn. Want ook voor hen is vaak niet duidelijk waarom hun kind huilt.

De app ChatterBaby is nu gratis te downloaden via de appstores van iPhone en Android en op de website Chatterbaby.org, waar ook meer achtergrondinformatie te lezen is.

Vroegsignalering

De UCLA-onderzoekers willen nog verder gaan met hun app. Ze gaan de geluidsfragmenten die mensen uploaden (geanonimiseerd) gebruiken voor een brede analyse om vroege aanwijzingen van bepaalde aandoeningen op te kunnen merken, zoals autisme. De theorie is dat het huilpatroon van jonge baby’s iets zou kunnen zeggen over de kans om autisme te ontwikkelen. Maar dit onderzoek is nog in een erg vroege fase.

Bron: deingenieur.nl

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

2 REACTIES

  1. Huilen is maar 1 van de manieren waarop baby’s kunnen communiceren en is te vergelijken met schreeuwen door volwassenen als communicatiemiddel: grof en onnauwkeurig. Het zou logischer zijn om niet-horende ouders de zintuigen die zij wel hebben en vaak beter hebben ontwikkeld, te laten gebruiken voor de communicatie met hun kind. Door hun kind te dragen en altijd binnen aanraak- en kijkafstand te houden kunnen zij veel beter de lichaamstaal en mimiek van hun kind leren lezen en interpreteren. Dat is naar mijn idee een stuk effectiever en efficiënter dan een app die van een aantal mogelijkheden de waarschijnlijkheid berekend. Zo’n app is onthechtend, terwijl het leren lezen van lichaamstaal en mimiek juist hechtend werken. een betere gehechtheid zorgt dan weer voor een betere communicatie.

  2. Helemaal mee eens Gonneke. Al die technologie laat ouders steeds meer aan zichzelf twijfelen, want wie heeft gelijk de app of zij zelf?
    En dan staat er op de website van chatterbaby.org dat baby’s van 6 weken geen verlatingsangst kennen! Dus ik vraag me ten zeerste af uit welk perspectief deze app is gemaakt en hoeveel kennis er is bij de makers over baby’s.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here