Echte weeën of vals alarm? Onschuldig bloedverlies of reden tot paniek? Het is vaak moeilijk te voorspelen welke symptomen wijzen op een vroeggeboorte. Een app van de Universiteit Gent en UZ Gent, gebaseerd op een algoritme, biedt binnenkort uitkomst.

De software is nog in volle ontwikkeling en wordt gemaakt door IDlab, een onderzoeksgroep van Imec aan de Universiteit Gent, en de Vrouwenkliniek van het UZ Gent, meldt De Morgen. Op basis van een bestaande dataset van enkele honderden patiënten die te vroeg zijn bevallen, heeft het algoritme geleerd om in te schatten of er een vroeggeboorte zal plaatsvinden in de zeven dagen die volgen.

Isabelle Dehaene, gynaecologe en experte hoogrisicozwangerschappen (UZ Gent) hielp mee het algoritme te ontwikkelen. Zij wijst erop dat momenteel eigenlijk niet zoveel informatie voorhanden is om een vroeggeboorte te voorspellen. “De lengte van de baarmoederhals, mogelijke ontsluiting, onze ervaring als arts… De symptomen zijn soms vaag. Hierdoor merk je dat behoorlijk veel vrouwen onnodig opgenomen worden en soms ook onnodig weeënremmers krijgen.”

Algoritme

Het algoritme baseert zich voor zijn voorspelling op allerlei data uit het medisch dossier, zoals de zwangerschapsduur, al dan niet gebroken vliezen, bloedverlies en contracties. Maar opmerkelijk is dat het ook notities van artsen of vroedvrouwen mee in de berekening kan nemen. “En dat is niet evident, want niet iedereen noteert op dezelfde manier”, zegt Dehaene. “De lengte van de baarmoederhals bijvoorbeeld: de ene arts schrijft ‘cervixlengte’, de andere gebruikt afkortingen zoals ‘cl’ of ‘cxlengte’. Dit algoritme neemt al die mogelijke schrijfwijzes mee.”

Vermoedt een arts dat een vrouw te vroeg zal bevallen, dan worden er vaak corticosteroïden toegediend, om de longrijping bij de baby te bevorderen. “Zo’n behandeling lijkt het meest efficiënt tussen de twee en zeven dagen voor de bevalling”, zegt Dehaene. “Een goeie timing is dus belangrijk. Te meer als je weet dat er een mogelijke link is tussen onnodig toedienen van die medicatie en cognitieve problemen op lange termijn.”

Testfase

Het algoritme zou tegen het einde van het jaar klaar moeten zijn. Vervolgens zal de app, die de naam PRETURN (Prediction Tool for Premature Labour and Neonatal Outcome) kreeg, getest worden in verschillende ziekenhuiscentra.

De inschatting van de arts blijft hoe dan ook belangrijk. Zo is het de bedoeling dat arts en algoritme onafhankelijk van elkaar een voorspelling doen om zo van elkaar te kunnen leren. “Vooral de cases waarbij ze een andere voorspelling doen, zijn interessant”, zegt Chris Van Hoof, vicepresident R&D, Connected Health Solutions (Imec).

Slimme pleister

Ook zou de app gebruikt kunnen worden in combinatie met andere ‘vroeggeboortemodellen’. Zo ontwikkelde Imec spin-off Bloomlife een soort slimme pleister die zwangere vrouwen in het derde trimester op hun buik kunnen kleven. “Die pleister meet de beweging van de baby, de contracties… en geeft eveneens een indicatie of een bevalling gaat beginnen”, zegt Van Hoof. “Vandaag heeft het weinig zin om alle zwangere vrouwen zo’n pleister te geven. Maar met de app die we hebben ontwikkeld, kunnen we in de toekomst de mogelijke vroeggeboortes eruit halen en net die patiënten verder opvolgen met een pleister.”

Bron: demorgen.be

Zie ook: Hoe AI de levenskansen van ongeboren kinderen verhoogt

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan