Ruim 7 procent van de zwangeren bevalt te vroeg. “Bij hen is veel winst te behalen met enkele simpele interventies”, geeft gynaecoloog Martijn Oudijk aan. “Ik vind dat we op korte termijn alle zwangeren moeten adviseren om aspirine te gaan slikken.” Het slikken van omega-3 visolie is eveneens aan te bevelen. Ook pleit hij voor het standaard meten van de baarmoedermond bij een 20 weken echo. 

Maatregelen om vroeggeboorte te voorkomen, zijn vooral gericht op vrouwen die al eerder te vroeg zijn bevallen. Martijn Oudijk breekt een lans om daarnaast nadrukkelijk het vizier te richten op vrouwen die voor het eerst zwanger zijn. Dit geldt ook indien er op het eerste gezicht een laag risico is op vroeggeboorte.” In zijn oratie als hoogleraar Preventie en behandeling vroeggeboorte ging hij hier nader op in.

In Nederland worden 11.000 kinderen per jaar te vroeg geboren, dat wil zeggen na minder dan 37 weken zwangerschap. Jaarlijks sterven er 661 kinderen rondom de geboorte. Als je vanaf 24 weken zwangerschap rekent, overlijden 420 hiervan door vroeggeboorte. Vanaf 16 weken zwangerschap gerekend, is dat getal een stuk hoger. Heldere data die om een gerichte aanpak vragen. Bij vroeggeboorte spelen echter veel factoren een rol.

Inzetten op preventie

Uit diverse studies blijkt dat gezond eten en voldoende lichaamsbeweging een positief effect hebben op de zwangerschapsuitkomst. De meeste vrouwen weten echter niet dat zij zelf een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan een succesvolle zwangerschap. Daarom pleit Oudijk voor een publieke campagne over de effecten van een gezonde leefstijl op de zwangerschap. “Hiermee kunnen we het aantal zwangerschapscomplicaties, waaronder vroeggeboorte, verminderen.”

Simpele interventies

Naast een gezonde leefstijl is er ook veel winst te behalen met enkele simpele interventies, licht Oudijk toe. Zo laten studies zien dat door het slikken van aspirine zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte met 10 procent afnemen. Oudijk: “Ik vind dat we op korte termijn alle zwangeren moeten adviseren om aspirine te gaan slikken.”

Van belang is ook het gebruik van omega-3 visolie. Recent onderzoek laat zien dat dit leidt tot een vermindering van het aantal vroeggeboortes onder de 37 weken met ruim 10 procent. Het aantal vroeggeboortes onder de 34 weken daalt daardoor zelfs met 40 procent. “De Gezondheidsraad adviseert zwangere vrouwen om tweemaal per week vis te eten”, aldus Odijk. “Als ze dat niet halen, kunnen ze ook omega-3 visoliecapsules gebruiken. Een simpele en veilige manier om vroeggeboortes te voorkomen.”

Meten baarmoedermond

Een korte baarmoedermond speelt vermoedelijk ook een rol bij vroeggeboorte. Daarom is een 20 weken echo niet compleet zonder een meting van de baarmoedermond. Oudijk:” Ik vind het standaard invoeren van deze meting geen medicalisering van de zwangerschap. Je neemt juist vrouwen serieus.” Een bewezen effectieve therapie om de kans te verlagen op vroeggeboorte door een te korte baarmoedermond is progesteron. Dit hormoon reduceert de kans op een vroeggeboorte met 35 procent.

Schadelijke interventies

Maar ook gynaecologen zelf moeten kritisch zijn op hun handelen. Van bepaalde ingrepen zoals curettages bij een abortus of bij een zwangerschap die al in een vroeg stadium is misgegaan, is bekend dat ze invloed hebben op vroeggeboorte. Oudijk: ”Vrouwen moet je voorlichten over de gevolgen van zo’n ingreep voor een toekomstige zwangerschapswens. Een gynaecoloog kan bij een zwangerschap die al vóór 10 weken misgaat, wellicht beter adviseren om af te wachten. De kans op een spontane miskraam is namelijk groot en er zijn ook opties met medicijnen.” Ook de abortuszorg in Nederland zou anders moeten worden ingericht, stelt Oudijk. “Vrouwen hebben in Nederland gelukkig toegang tot veilige abortuszorg. Maar er moet aandacht zijn voor de langetermijneffecten. Medicamenteuze afbreking is zeker veilig en minder risicovol als vrouwen later nog eens zwanger willen worden.”

Bron: amsterdamumc.org

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan