Een zwangerschap kan de verwerking van geneesmiddelen negatief beïnvloeden. Een te hoge dosering geeft kans op vergiftiging. Een te lage dosering maakt een therapie misschien minder werkzaam. Over dit aspect is nog maar weinig werkelijk bekend. Onderzoek van het Radboudumc, MUMC+ en Lareb Moeders van Morgen moet daar verandering in brengen. Uiteindelijk moet dit resulteren in een internationale informatiebron.

Het onderzoek, getiteld ‘Model Aangepaste Doseringen voor Alle Moeders’ (MADAM), wordt ondersteund door de Bill & Melinda Gates Foundation. Het moet leiden tot een zwangerschapsformularium met de doseringsadviezen voor speciaal zwangere vrouwen. Belangrijk, want drie kwart van de vrouwen in Nederland gebruikt wel eens een medicijn tijdens de zwangerschap.

Verwerking van geneesmiddelen

Het lichaam van een zwangere vrouw verandert om de groei van haar ongeboren kind te ondersteunen. Deze veranderingen beïnvloeden ook de verwerking van geneesmiddelen in haar lichaam. Iets wat kan leiden tot een te hoge of juist te lage dosering van een geneesmiddel. Dit heeft mogelijk nadelige gevolgen voor de gezondheid van de zwangere vrouw of haar kind. Het is een onderbelicht aspect, omdat zwangere vrouwen vaak niet mee kunnen doen met klinisch onderzoek. Daardoor is maar weinig kennis beschikbaar over hoeveel medicijn er in dergelijke gevallen bij de baby terechtkomt.

Virtuele zwangere vrouwen

Daarom begint de afdeling Farmacologie en Toxicologie van het Radboudumc met Maastricht UMC+ en Lareb Moeders van Morgen een onderzoek naar geschikte medicijndoseringen bij zwangere vrouwen en hun baby. Het onderzoek Model Aangepaste Doseringen voor Alle Moeders (MADAM) wordt ondersteund door de Bill & Melinda Gates Foundation.

AdvertentieSlaap webinar

Onder leiding van Saskia de Wildt, Rick Greupink en Liesbeth Scheepers (MUMC+) zullen voorspellende modellen of ‘virtuele zwangere vrouwen’ worden gebruikt om te bepalen of het nodig is om doseringen tijdens de zwangerschap aan te passen. Bovendien verzamelt men vlak na een bevalling placenta’s waarin men kijkt in hoeverre verschillende medicijnen die een zwangere vrouw gebruikt feitelijk bij haar kind terechtkomen.

Internationale informatiebron

De bedoeling is dat dit onderzoek leidt tot een zwangerschapsformularium. Dit is een internationale informatiebron waarin zorgverleners speciaal aangetoonde doseringsadviezen voor zwangere vrouwen kunnen opzoeken. Een belangrijk voorbeeld voor deze nieuwe bron is het Kinderformularium, een website waarop artsen en apothekers in Nederland en andere Europese landen geschikte doseringen kunnen vinden voor kinderen van verschillende leeftijden. Verder brengen de onderzoekers in kaart hoe zorgverleners en (toekomstige) moeders omgaan met op dit onderzoek gebaseerde doseringen tijdens de zwangerschap.

Bron: captise.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Advertentie
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan