Vergeleken met 2004 en 2010 daalde in 2015 de foetale, neonatale en perinatale sterfte in Nederland met bijna een kwart. Ook verbeterde de positie van ons land in de Europese rangorde.

Dit blijkt uit het onderzoek Afname van foetale en neonatale sterfte in Nederland’, meldt het NtvG, Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 6-8-2019. In het kader van het onderzoek zijn de gegevens van 32 Europese landen en regio’s binnen de Euro-Peristat-registratie geanalyseerd.

De foetale sterfte in Nederland nam af met 24%, van 2,9 per 1000 geborenen in 2010 naar 2,2 per 1000 geborenen in 2015; de neonatale sterfte nam af met 9%, van 2,2 naar 2,0 per 1000 levendgeborenen. De perinatale sterfte (de som van de foetale en neonatale sterfte) nam af met 18%, van 5,1 naar 4,2 per 1000 geborenen. In de Europese rangorde verschoof Nederland voor de perinatale sterfte van de 18e plek in 2004 naar de 10e plek in 2015.

AdvertentieVroeglezing - artikel

Verklaringen hiervoor hangen samen met veranderingen op het gebied van de organisatie van zorg, populatie en risicofactoren. Gezien de sterftecijfers in andere Europese landen en regio’s – met name Scandinavië – is verdere verbetering mogelijk.

Bron: ntvg.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieNomineren Vroegwerker
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan