Het aantal verslaafde moeders stijgt hard. Voor het Meldpunt Zwanger en Verslaafd reden om te pleiten voor een verplichte anticonceptie aan verslaafde vrouwen die hun kind niet veilig kunnen opvoeden.

Dat meldt RTL Nieuws. Het meldpunt, verbonden aan de ggz-instelling Antes, heeft in zijn tienjarig bestaan 285 moeders geholpen die verslaafd zijn aan cocaïne, alcohol of een andere drug. Bij 45 procent van de verslaafde vrouwen wordt het kind tijdelijk of voorgoed uit huis geplaatst. Bij 21 procent verliest de moeder het ouderlijk gezag, soms al direct bij de geboorte. “Dit is niet alleen voor het kind en de moeder, maar ook maatschappelijk zeer ingrijpend en ongewenst”, zegt Koen Burgerhout van Antes. “Daarom pleiten we in zeer ernstige gevallen, als al het andere niet toereikend is gebleken, voor verplichte anticonceptie. De cijfers laten zien dat dit om 5 procent van deze groep gaat. Wij willen dat de rechter dit moet kunnen opleggen bij deze groep zeer kwetsbare vrouwen.”

Topje van de ijsberg
Het aantal verslaafde moeders dat zich meldt, is volgens Burgerhout het topje van de ijsberg. “We hebben het ernstige vermoeden dat een groep verslaafde zwangeren nooit in de hulpverlening terechtkomt tijdens de zwangerschap. De laatste tijd groeit het aantal verslaafde moeders en hun problematiek. Elke moeder en elke baby is er een te veel.”

Machteloos
Verplichte anticonceptie ligt zeer gevoelig in de landelijke politiek. Momenteel wil geen enkele partij haar vingers hieraan branden. Koen Burgerhout van Antes begrijpt dat. “Het is ook een enorm lastig dilemma. Maar wij zien elke dag de problematiek en de ernstige gevolgen daarvan.” Het debat is volgens hem nog te veel gericht op het recht van vrouwen om zwanger te worden, terwijl het fundamentele recht van het ongeboren kind om beschermd te worden tegen het gevaar nauwelijks ter sprake komt. “Hulpverleners moeten machteloos toezien op een situatie waarop ze geen invloed hebben kunnen uitoefenen: de schade die kinderen is toegebracht in de prenatale fase.”

Laatste redmiddel
Verplichte anticonceptie is ‘heel heftig’, zegt psycholoog Famke Trommels. “Het is ook echt een allerlaatste redmiddel. Maar vergis je niet: ook voor verslaafde vrouwen is het vaak ontzettend heftig om zwanger te zijn van een kindje dat je waarschijnlijk niet zelf kunt opvoeden. Hun lichaam raakt nog meer ontregeld en psychische klachten nemen verder toe. Het is voor hen vaak het zoveelste trauma wanneer zij kort na de geboorte hun kind moeten afstaan.”

Gespecialiseerde behandeling
Het meldpunt helpt vrouwen die in ernstige problemen zijn geraakt vanwege hun verslaving. “We zien van alles voorbijkomen’, zegt psycholoog en coördinator van het meldpunt Famke Trommels. “Vrouwen die je met een beetje hulp van hun verslaving kunt afbrengen. Maar ook heel zware gevallen: vrouwen die niet in staat zijn te stoppen met hun verslaving, op straat leven of in de prostitutie zitten en zwanger zijn geraakt.”

Het meldpunt biedt de vrouwen gespecialiseerde behandeling en begeleiding. “Zorgdragen voor een veilige zwangerschap is het doel”, zegt Burgerhout. “Er wordt gewerkt aan een veilige leefomgeving, financiële begeleiding en natuurlijk behandeling van hun psychische en verslavingsproblematiek.”

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan