Prenataal huisbezoek voor tijdige hulp en ondersteuning

0
121

Gemeenten worden verplicht om een prenataal huisbezoek aan te bieden aan zwangeren en/of gezinnen in een kwetsbare situatie. Ingangsdatum is 1 januari 2022. De verandering raakt alle partijen die betrokken zijn bij zwangeren en hun gezinnen.

Met de wetswijziging ‘Prenataal huisbezoek door de JGZ’ worden gemeenten verplicht een prenataal huisbezoek aan zwangeren en/of gezinnen in een kwetsbare situatie aan te bieden. De gemeente moet deze taak opdragen aan c.q. inkopen bij dezelfde organisatie die voor de gemeente de jeugdgezondheidszorg uitvoert.

De wet, waarmee de Tweede Kamer inmiddels heeft ingestemd, voorziet in tijdige hulp en ondersteuning. Het is aan de gemeente om voor een voldoende aanbod te zorgen ter opvolging van het prenatale huisbezoek. Doel  is om zwangere vrouwen en/of gezinnen in een kwetsbare situatie in een vroegtijdig stadium de juiste hulp en ondersteuning te bieden. Het gaat daarbij voornamelijk om de sociale factoren betreft. Het is verder wenselijk dat de verloskundig zorgverlener al bij de intake, vroeg in de zwangerschap, systematisch vraagt naar zowel de medische risicofactoren als de sociale risicofactoren.

Handreiking in de maak

VWS heeft het NCJ opdracht gegeven om een handreiking voor de implementatie van het PHB JGZ te ontwikkelen. Hiervoor heeft het NCJ een projectteam samengesteld. Daarnaast is er een breed georiënteerd expertiseteam geformeerd dat actief meeleest met de ontwikkeling van de handreiking. In dit team zijn de kraamzorg, KNOV, NVOG, CPZ, V&VN, AJN, JGZ managers, cliëntvertegenwoordiging, gemeenten en kenniscentra vertegenwoordigd. Wil je meedenken of input leveren voor de handreiking? Mail NCJ-adviseur Elle Struijf via estruijf@ncj.nl.

Online informatie

Alle informatie rond de is te vinden op de website Kansrijke Start. Met nieuwsberichten en inspirerende voorbeelden van organisaties en gemeenten die voorbereidingen treffen voor het prenataal huisbezoek door de JGZ.

Bekijk hier de informatiepagina >

Bron: ncj.nl

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here