Centrale monitoring tijdens bevalling leidt tot ongewenste inmenging

0
407

Tijdens een bevalling in het ziekenhuis vindt monitoring via cardiotocografie (CTG) steeds vaker op een centrale plek plaats. Zo kan men meerdere bevallende vrouwen tegelijkertijd monitoren. Dit kan leiden tot ongevraagde inmenging in de zorg, zo blijkt uit Australisch onderzoek.

De etnografische studie onderzocht of en op welke wijze gecentraliseerde CTG-monitoring invloed heeft op gedrag van zorgverleners. Het onderzoek vond plaats in een derdelijns ziekenhuis met 5000 geboortes per jaar. De onderzoekers interviewden zowel 34 verloskundigen als 16 gynaecologen (in opleiding). De interviews vonden twee jaar na implementatie van de gecentraliseerde CTG-monitoring plaats.

Onrust en angst

Er worden verschillende veranderingen in gedrag waargenomen. Door implementatie van gecentraliseerde monitoring voelen gynaecologen zich verantwoordelijk voor elk CTG dat zij zien. Daardoor nemen zij beslissingen zonder een compleet overzicht van de situatie in de verloskamer en zonder overleg met de vrouw en de verloskundige die de vrouw begeleidt. Dit leidt tot ongevraagde inmenging in de zorg. Wanneer de gynaecoloog onaangekondigd de verloskamer binnenkomt, kan dit bij de barende vrouw hevige onrust en angst teweegbrengen.

Verlies aan zelfvertrouwen

Bij de verloskundige kan dit zorgen voor onrust en verlies van zelfvertrouwen. Verloskundigen merken op dat door het ‘big brother is watching you’-gevoel zij vrouwen bijvoorbeeld minder bewegingsruimte toestaan. Of zij halen barenden over tot het geven van toestemming voor het plaatsen van een scalp electrode voor een zo optimaal mogelijke monitoring. De aandacht gaat hierdoor meer en meer naar het CTG en minder naar directe zorg voor de vrouw.

Invloed, veiligheid en kwaliteit

De auteurs concluderen dat de besluitvorming in de bewaking van de foetale gezondheid verschuift van de vrouw in de verloskamer naar CTG-observaties op een gecentraliseerde plek op de verlosafdeling. Verder onderzoek is echter nodig naar de invloed van gedragsverandering van zorgverleners door gecentraliseerde CTG-monitoring op veiligheid en kwaliteit van zorg.

“I’m not doing what I should be doing as a midwife”: An ethnographic exploration of central fetal monitoring and perceptions of clinical safety >>

Bron: kennispoort-verloskunde.nl

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here