Brandwondencentra zien te veel kleine kinderen met ernstige brandwonden binnenkomen, waarbij niet de juiste eerste hulp is toegepast. Hierdoor neemt de ernst van de brandwonden toe. Naast direct koelen is het van groot belang om direct de kleding en de luier te verwijderen. “Zo haal je de inwerking van hitte die de brandwonden veroorzaakt weg én kan je goed zien waar je moet koelen”, vertelt brandwondenarts dr. Sonja Scholten van het Brandwondencentrum Groningen (Martini Ziekenhuis).

De Eerste Hulp-regels bij brandwonden zijn gericht op eerste hulp bij verbranding met vuur. Helaas komen hete vloeistof verbrandingen erg vaak voor. Vooral bij kleine kinderen. Dr. Sonja Scholten: “Je kunt het ouders en omstanders niet verwijten als het mis gaat. Ze weten niet precies wat ze moeten doen.”

In de praktijk blijkt dat ouders bij een ongeval met hete vloeistof wél direct koelen, maar de kleding en luier niét verwijderen. Doordat de hete vloeistof in contact blijft met de huid zorgt dit voor ernstigere brandwonden. Bovendien houdt niet verwijderde kleding en een luier de warmte langer vast, waardoor het proces van verbranding door kan gaan. Ook de juiste locatie van de brandwond is door de kleding en luier niet zichtbaar.

Goed koelen en kleding verwijderen

Voor Brandwondenzorg Nederland is dit de reden om de vastgestelde Eerste Hulp-regels aan te passen en te verduidelijken: Doe direct na een brandwondenongeval de kleding uit en doe bij kinderen ook direct de luier uit.

Eerst water, de rest komt later, blijft het credo. “Omdat koelen en het uittrekken van de kleding bij voorkeur tegelijkertijd uitgevoerd moeten worden, zijn deze twee regels samengevoegd.’’, aldus dr. Sonja Scholten. “En dat pakken we nu aan: Koel een brandwond 10 minuten met lauw zachtstromend leidingwater en doe direct de kleding en bij kinderen ook de luier uit!”

Afdekken met huishoudfolie en patiëntje warm houden

Na het koelen dienen de wonden te worden bedekt. Dr. Sonja Scholten: ‘’Op het terrein van wondbedekking adviseren we de brandwond af te dekken met plastic huishoudfolie, steriel verband of een schone doek. De reden om juist plastic huishoudfolie te benoemen is dat het makkelijk beschikbaar is, niet aan de wond plakt en het de pijn enigszins verlicht. Ook is het belangrijk om het slachtoffer warm te houden met een deken, want onderkoeling heeft een negatieve invloed op de wondgenezing.’’

Eerste Hulp-regels 2018

De wijziging van de Eerste Hulp-regels aan de nieuwste inzichten heeft geleid tot de volgende regels:
1. Koel de brandwond 10 minuten met lauw zachtstromend leidingwater
en verwijder zo snel mogelijk kleding, sieraden en de luier!
2. Voorkom dat het lichaam teveel afkoelt. Koel alleen de wond!
3. Bedek na het koelen de wond met plastic huishoudfolie, steriel verband of een schone doek.
4. Smeer niets op de brandwond.
5. Houd het slachtoffer warm met een deken.
6. Waarschuw een arts bij blaren, een open wond en bij elektrisch/chemisch letsel.
7. Vervoer het brandwondenslachtoffer, indien mogelijk, zittend.

Kom meer te weten over de aangepaste Eerste Hulp-regels in de animatie-video op de website van Brandwondenzorg Nederland: klik hier

Over Brandwondenzorg Nederland
De Nederlandse brandwondencentra in Groningen, Beverwijk en Rotterdam hebben op alle drie de locaties speciale voorzieningen om zowel volwassen als kinderen met ernstige brandwonden optimaal te behandelen. De brandwondencentra en de Nederlandse Brandwonden Stichting werken binnen Brandwondenzorg Nederland intensief samen om brandwonden te voorkomen en de behandeling en zorg aan patiënten met brandwonden verder te optimaliseren. Meer informatie leest u op www.brandwondenzorg.nl.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan