Jonge kinderen tussen 5 en 11 jaar hoeven bij een coronavaccinatie of test helemaal geen angst of pijn te ervaren. Een paar eenvoudige methodes volstaan meestal om dat doel te bereiken. Dit geldt ook voor kinderen die er tegenop zien. Deze boodschap brengen de artsen, psychologen, medisch pedagogisch zorgverleners en verpleegkundigen van het PROSA-kenniscentrum voor traumavrije kindzorg.

Enkele praktische aanbevelingen voor, tijdens en na afloop van het prikken en testen op een rij.

Vooraf

  • Wees eerlijk met kinderen over wat er zal gebeuren maar leg de dingen uit in neutrale woorden. Geruststellen (‘het is zo voorbij’ of ‘het doet geen pijn’) is weliswaar goed bedoeld, maar werkt vaak averechts.
  • Ouders kunnen dankzij helpend taalgebruik hun kind helpen minder pijn, angst of stress te ervaren. Hoe dat eenvoudig kan, lees je in dit artikel.
  • Maak samen met het kind een plan. ‘Wat heeft hij/zij nodig om het makkelijker te laten verlopen?’
  • Het is heel goed mogelijk om de prikplaats te verdoven door middel van een verdovende creme (bijvoorbeeldEMLA®).

Tijdens het bezoek:

  • Kinderen werken beter mee wanneer eerst met hen verbinding wordt gezocht door bij hen aan te sluiten en met hen af te stemmen.
  • Sommige kinderen kunnen niet goed meer denken of beslissingen nemen als ze bang zijn. Je kan hen dan helpen door sturend te zijn, het afgesproken plan te bespreken en het uit te voeren.
  • Straal als zorgverlener rust en respect uit.
  • Leg het kind uit hoe het jou kan helpen. Gebruik daarbij positieve, helpende woorden.
  • Een rustige in-en uitademing zorgt ervoor dat kinderen en ouders zich rustiger voelen.
  • Geef ouders ook een taak.
  • Prikpijn kan worden verminderd door gebruik te maken van een vibratie-koeltechniek, zoals de Buzzy ®.
  • Kondig niet aan dat je gaat prikken en tel niet af, tenzij het kind specifiek van tevoren aangeeft het wel zo te willen.
  • Breng de naald in 1 vlotte beweging in.

Na afloop

Neem kort de tijd voor reflectie. Noem altijd iets wat goed is gegaan.

Verder van belang

  • Zorg ervoor dat allematerialen (zoals spuiten, naalden of wattenstaafjes) uit het zicht klaarliggen. Organiseer de vaccinatie-en test-werkwijze zo dat wachtende kinderen niet geconfronteerd worden met de negatieve ervaringen van andere kinderen.
  • Zeer angstige kinderen en kinderen die niet goed in staat zijn mee te werken, verdienen een aparte benadering. Zij kunnen meestal beter worden verwezen naar zorgteams met specifieke deskundigheid in procedureel comfort.

Verder lezen

De aanbevelingen van PROSA zijn gebaseerd op evidence based wetenschappelijk onderzoek en worden ondersteund door de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK). Ga voor meer informatie naar de website van Prosa-kenniscentrum. Op de website staat ook een uitgebreidere versie van de aanbevelingen: klik hier

Wat is PROSA?

Het PROSA-kenniscentrum is het leidende instituut in Nederland voor traumavrije zorg voor kinderen. Op basis van wetenschappelijke inzichten geven zij onderwijs aan zorgprofessionals in kennis en vaardigheden om pijn en angst te voorkomen. Tweejaarlijks organiseert PROSA het internationale PROSA-congresPROSA staat voor Procedurele Sedatie en Analgesie.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan