Factsheet over meerwaarde EMDR bij PTSS-klachten na bevalling

0
612

Veel vrouwen ervaren de bevalling als een traumatische gebeurtenis: bij circa 1 tot 3% komt bevallingsgerelateerde PTSS-klachten voor. De laatste stand van de wetenschap rondom dit onderwerp is nu overzichtelijk weergegeven voor verwijzers. Dit is gebeurd op initiatief van de Special Interest Group (SIG) EMDR & Zwangerschap en Geboorte. Doel is onder meer om toepassing van EMDR bij zwangere en pas bevallen vrouwen te verbeteren.

Podcast over bevallingsangst en EMDR
Veel vrouwen zien enorm op tegen de bevalling,. Gynaecoloog-perinatoloog Mariëlle van Pampus vertelt in een vlog over de effectiviteit van EMDR-behandeling in de zwangerschap. Beluister de podcast >>

Als een vrouw niet voldoet aan alle criteria kan een behandeling noodzakelijk zijn. PTSS kenmerkt zich onder meer door herbelevingen, vermijdingsgedrag, negatieve veranderingen in gedachten en stemming en verhoogde prikkelbaarheid. Een kenmerk is ook het niet willen praten over de bevalling en het niet willen kijken naar foto’s. Daarnaast is het vermijden van kraambezoek, het ziekenhuis en de verloskundigenpraktijk een mogelijk kenmerk. Om een PTSS vast te stellen, moeten de klachten een maand aanhouden en tevens het dagelijks functioneren beperken.

Vrouwen met PTSS kunnen stressreacties ervaren door het huilen van de baby. Mogelijk ervaren ze slaapproblemen of zijn ze hyperalert. Ook kunnen ze kampen met schaamte- en schuldgevoelens.

Risicofactoren

Er zijn meerdere risicofactoren voor het ontwikkelen van traumatische klachten na een bevalling. Denk aan gebrek aan ervaren steun of inspraak tijdens de bevalling, complicaties en interventies tijdens de bevalling of zwangerschapscomplicaties zoals een vroeggeboorte. Medische aandoeningen in de zwangerschap en een angst voor de bevalling gelden ook als risicofactoren. Hetzelfde geldt voor een psychiatrische voorgeschiedenis of eerder blootstelling aan psychotrauma.

Gevolgen

De mogelijke gevolgen zijn groot, van moeilijkheden met borstvoeding tot seksuele problemen en problemen in de moeder-kindrelatie. Vaak ontstaat er pas een hulpvraag bij de volgende zwangerschap. Denk aan angst voor een volgende bevalling, het verzoek om een keizersnede of omdat er gekozen wordt voor minder of andere medische zorg dan geadviseerd is.

Factsneet

Als blijkt, bij de nacontrole of eerder, dat een vrouw de bevalling als traumatisch heeft ervaren, kan er een gevalideerde screeningslijst worden afgenomen om PTSS-klachten in kaart te brengen. Vrouwen met klachten worden conform de geldende en algemene richtlijn voor de behandeling van PTSS geholpen: middels psycho-educatie in combinatie met EMDR of T-CGT of een combinatie van deze twee. De factsheet zet voor (huis)artsen, POH-GGZ, verloskundigen, medisch maatschappelijk werkers veel informatie over dit onderwerp overzichtelijk op een rij

Factsheet bij bevallingsgerelateerde PTTS (-klachten) >>

Bron: emdr.nl

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here