Zwarte meisjes worden als minder onschuldig en minder hulpbehoevend gezien dan hun witte leeftijdsgenoten gezien. Dit geldt met name voor  meisjes tussen de vijf en veertien jaar.

Dat blijkt uit recent onderzoek van het Centrum voor Armoede en Ongelijkheid van de Georgetown Universiteit waarover Vice.com bericht. Het onderzoek, getiteld Black Girls Viewed As Less Innocent Than White Girls, Georgetown Law Research Finds, is gebaseerd op een studie uit 2014 waaruit blijkt dat zwarte jongens onder de tien worden gezien als volwassener en schuldiger dan hun witte leeftijdsgenoten. Dit fenomeen heet adultification en ontneemt zwarte kinderen in principe al hun onschuld. “Uiteindelijk is adultification een vorm van dehumanisatie”, schrijven de auteurs van het onderzoek.

Indeling vragenlijst

De onderzoekers ondervroegen 325 volwassenen met verschillende achtergronden op het gebied van etniciteit, huidskleur en onderwijs. Ze vroegen hen naar hun mening over de ontwikkeling van kinderen in de 21ste eeuw. Er werd de deelnemers onder meer gevraagd hoeveel ouder een zwart of wit meisje leek dan haar echte leeftijd, hoeveel steun de zwarte of witte meisjes volgens hen nodig hadden en hoeveel kennis ze dachten dat de zwarte of witte meisjes hadden over seks. De vragenlijst werd ingedeeld op basis van leeftijdscategorieën: nul tot vijf, vijf tot negen, tien tot veertien en vijftien tot negentien jaar.

Minder bescherming en steun nodig

Over het algemeen dachten de deelnemers dat de zwarte meisjes volwassener waren dan de witte meisjes. Bovendien bleek dat volgens hen de zwarte meisjes al vanaf hun vijfde levensjaar minder bescherming en steun nodig hadden, en meer kennis hadden over volwassen onderwerpen als seks. Rebecca Epstein, directeur van het Centrum voor Armoede en Ongelijkheid van Georgetown en hoofdauteur van het onderzoek, zegt dat ze van alle resultaten het meest verrast was over het feit dat adultification al voorkomt bij kinderen van pas vijf jaar oud. “Dat betekent dat leraren zwarte meisjes in de kleuterklas al zien als kinderen die minder zorg en bescherming nodig hebben dan de witte meisjes in hun klas,” zegt ze. “Deze resultaten zijn onacceptabel en laten zien dat verandering nodig is.”

Verregaande gevolgen

De waanideeën hebben verregaande gevolgen en verklaren mogelijk waarom zwarte meisjes anders worden behandeld dan witte meisjes binnen het onderwijssysteem en het rechtsstelsel. Zwarte meisjes hebben namelijk vijf keer zoveel kans om geschorst te worden als witte meisjes en hebben drie keer zoveel kans om in het jeugdrechtsstelsel te belanden.

“Eigenlijk is het simpel,” zegt de auteur van het onderzoek. “Als de autoriteiten zwarte meisjes als minder onschuldig, minder hulpbehoevend en meer als volwassenen zien, lijkt het ook zo te zijn dat ze zwarte meisjes eerder beschuldigen. Daardoor worden ze strenger veroordeeld, ook al zijn het pas kinderen.”

Bewustzijn en educatie

Het is volgens Epstein daarom aan de autoriteiten om een nieuw beleid te starten waarmee de adultification van zwarte meisjes wordt aangepakt. “Hoewel het overweldigend kan zijn, moeten we allemaal stappen ondernemen om vooroordelen tegen zwarte meisjes te bestrijden,” zegt ze. “Bewustzijn en educatie zijn goede manieren om hiermee te beginnen, maar er is meer nodig.”

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan