Veel kinderen met een milde vorm van cerebrale parese (CP) ondervinden problemen in het verwerken van cognitieve informatie. De lage scores op cognitieve tests lijkt te worden veroorzaakt door de zwakke motoriek van de kinderen.

Dat blijkt uit promotie-onderzoek van Elina Hakkarainen aan Rijksuniversiteit Groningen. Zij vond dat eigenlijk alleen de motorische processen bij deze kinderen gestoord verlopen en niet de cognitieve processen. Deze bevinding is relevant omdat kinderen met cerebrale parese in de regel laag scoren op cognitieve tests. Scores worden geïnterpreteerd in termen van cognitieve tekorten. Hakkarainen concludeert dat de lage scores veroorzaakt lijken te worden door de zwakke motoriek van de kinderen.

Cognitive and motor processing in mild spastic cerebral palsy

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan