Zelf sondevoeding maken kan zeker, maar niet zomaar

0
673

De belangstelling voor het zelf pureren van sondevoeding – blended diet – aan jonge kinderen is groeiende. Dat is echter niet zonder risico’s, waarschuwt dr. Joanne Olieman. “Er komt veel bij kijken. Maar daar staan zeker allerlei voordelen tegenover.” Joanne adviseert daarom professionele begeleiding. “Deel je kennis en je kunde. Sta open voor wensen en vragen van ouders en probeer dit zo goed mogelijk te begeleiden.” Zelf doet zij dit met een presentatie tijdens de komende editie van het online congres ‘Eetproblemen bij jonge kinderen’.

Joanne Olieman: “Blended diet moet fijn genoeg, dun, vers en hygiënisch zijn”

Veel jonge kinderen zijn voor hun voeding afhankelijk van een sonde”. “Dit aantal neemt gestaag toe”, vertelt Joanne. “Sondevoeding kan nodig zijn wanneer het kauwen en slikken niet goed gaat. Er zijn ook kinderen die weigeren om te eten. Die doen gewoon hun mond niet open. Ook dan ben je genoodzaakt om te voeden via een slangetje.” Blended diet is een overkoepelende term voor zelf gepureerd eten. Dit wordt zo dun gemaakt dat het door een slangetje van de sonde kan. “In plaats van deze voeding via een facilitair bedrijf of apotheek in huis te halen, kun je de sondevoeding ook zelf maken. Een kind kan dan als het ware via de sonde met de pot mee eten.”

Risico’s

Joanne waarschuwt dat dit zelf maken wellicht gemakkelijker lijkt dan het is. “Er komt heel wat bij kijken. Het kost veel tijd en is niet zonder risico. Er zijn veel professionals die daar zorgen over hebben. Je moet er namelijk heel erg op letten dat het gepureerde voedsel volwaardig is. Het moet ook fijn genoeg, dun, vers en hygiënisch zijn. Ook is veel meer volume nodig om aan dezelfde kilocalorieën en eiwitten te komen dan wanneer je het kant en klaar koopt.” Verder moeten ouders zich beseffen dat het geld gaat kosten. “Het dieet wordt namelijk niet vergoed door de verzekeraar, wat wel het geval is als je kant-en-klare sondevoeding gebruikt.”

Dr. Joanne Olieman verzorgt over dit onderwerp een presentatie tijdens het congres ‘Eetproblemen bij jonge kinderen’ op 6 oktober 2021. Tijdens dit online congres gaan professionals vanuit de praktijk en de theorie in op de valkuilen en de mogelijkheden om ouders te begrijpen en te begeleiden. Lees verder >

Voordelen

Niettemin vindt Joanne het begrijpelijk dat ouders het fijn vinden om het voedsel voor hun sondekind zelf te bereiden. “Ik wil het zeker niet afraden, iets wat regelmatig gebeurt. Het kan namelijk een hoop positieve effecten opleveren op zowel psychologisch, sociaal als emotioneel vlak. Ook zijn er kinderen die reguliere sondevoeding als oncomfortabel ervaren. Ze boeren bijvoorbeeld veel voedsel op of spugen het uit, waardoor ze onvoldoende voeding binnenhouden. Een blended diet kan dan uitkomst bieden.”

Rol voor zorgprofessionals

Wel raadt Joanne aan ouders hier goed in te begeleiden. In dit verband wijst zij op een recent advies van de Nederlandse Diëtisten Vereniging en de Nederlandse Vereniging Voor Kindergeneeskunde. “Dit bevat veel praktische tips en tricks. Maar dan nog komt er het nodige bij kijken.” In haar presentatie tijdens het eetcongres vertelt zij zorgprofessionals over de hoed en de rand van blended diet. “Ik neem alle aspecten door, van het maken tot de juiste samenstelling en de wijze van toediening. Daarbij ga ik telkens in op de wetenschappelijke onderbouwingen. Ook neem ik de deelnemers mee met onze eigen ervaringen in het ziekenhuis. En ik bespreek een aantal casussen.”

Programma van het online congres ‘Eetproblemen bij jonge kinderen’ >>

Dr. Joanne Olieman heeft de opleiding diëtetiek gedaan en gezondheidswetenschappen gestudeerd in Maastricht. Zij is als Kinderdiëtist en coördinator Onderzoek Afdeling Diëtetiek verbonden aan het Erasmus MC- Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam.

Zij is gespecialiseerd in Nutritional Assessment en parenterale voeding. In 2009 is zij gepromoveerd op het onderwerp Infantile Short Bowel Syndrome.

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here