De belangstelling voor het zelf pureren van sondevoeding – blended diet – aan jonge kinderen is groeiende. Dat is echter niet zonder risico’s, waarschuwt dr. Joanne Olieman. “Er komt veel bij kijken. Maar daar staan zeker allerlei voordelen tegenover.” Joanne adviseert daarom professionele begeleiding. “Deel je kennis en je kunde. Sta open voor wensen en vragen van ouders en probeer dit zo goed mogelijk te begeleiden.”

Joanne Olieman: “Blended diet moet fijn genoeg, dun, vers en hygiënisch zijn”

Veel jonge kinderen zijn voor hun voeding afhankelijk van een sonde”. “Dit aantal neemt gestaag toe”, vertelt Joanne. “Sondevoeding kan nodig zijn wanneer het kauwen en slikken niet goed gaat. Er zijn ook kinderen die weigeren om te eten. Die doen gewoon hun mond niet open. Ook dan ben je genoodzaakt om te voeden via een slangetje.” Blended diet is een overkoepelende term voor zelf gepureerd eten. Dit wordt zo dun gemaakt dat het door een slangetje van de sonde kan. “In plaats van deze voeding via een facilitair bedrijf of apotheek in huis te halen, kun je de sondevoeding ook zelf maken. Een kind kan dan als het ware via de sonde met de pot mee eten.”

Risico’s

Joanne waarschuwt dat dit zelf maken wellicht gemakkelijker lijkt dan het is. “Er komt heel wat bij kijken. Het kost veel tijd en is niet zonder risico. Er zijn veel professionals die daar zorgen over hebben. Je moet er namelijk heel erg op letten dat het gepureerde voedsel volwaardig is. Het moet ook fijn genoeg, dun, vers en hygiënisch zijn. Ook is veel meer volume nodig om aan dezelfde kilocalorieën en eiwitten te komen dan wanneer je het kant en klaar koopt.” Verder moeten ouders zich beseffen dat het geld gaat kosten. “Het dieet wordt namelijk niet vergoed door de verzekeraar, wat wel het geval is als je kant-en-klare sondevoeding gebruikt.”

Voordelen

Niettemin vindt Joanne het begrijpelijk dat ouders het fijn vinden om het voedsel voor hun sondekind zelf te bereiden. “Ik wil het zeker niet afraden, iets wat regelmatig gebeurt. Het kan namelijk een hoop positieve effecten opleveren op zowel psychologisch, sociaal als emotioneel vlak. Ook zijn er kinderen die reguliere sondevoeding als oncomfortabel ervaren. Ze boeren bijvoorbeeld veel voedsel op of spugen het uit, waardoor ze onvoldoende voeding binnenhouden. Een blended diet kan dan uitkomst bieden.”

Advertentie

Rol voor zorgprofessionals

Wel raadt Joanne aan ouders hier goed in te begeleiden. In dit verband wijst zij op een recent advies van de Nederlandse Diëtisten Vereniging en de Nederlandse Vereniging Voor Kindergeneeskunde. “Dit bevat veel praktische tips en tricks. Maar dan nog komt er het nodige bij kijken.”

Dr. Joanne Olieman heeft de opleiding diëtetiek gedaan en gezondheidswetenschappen gestudeerd in Maastricht. Zij is als Kinderdiëtist en coördinator Onderzoek Afdeling Diëtetiek verbonden aan het Erasmus MC- Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam.

Zij is gespecialiseerd in Nutritional Assessment en parenterale voeding. In 2009 is zij gepromoveerd op het onderwerp Infantile Short Bowel Syndrome.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan