Het is goed mogelijk om kinderen te interesseren in gezond eten tijdens de buitenschoolse opvang. Normaliter worden voedseleducatieprogramma’s op basisscholen aangeboden maar dit keer binnen de kinderopvang. Een nieuw programma, waarin spelen en beleven centraal staat, is opvallend succesvol. Kinderen raken gemotiveerd door challenges, recepten en eetspelletjes.

Een en ander blijkt uit  onderzoek van het Louis Bolk Instituut onder zo’n 400 buitenschoolse opvanglocaties (BSO). “De crux is dat gezond en duurzaam eten wordt gekoppeld aan spelen en beleven, waardoor het haalbaar én leuk wordt om op te pakken”, aldus onderzoeker Marieke Battjes-Fries. Opvallend is ook dat maar liefst 99% van alle BSO-medewerkers opnieuw wil meedoen, ondanks de hoge werkdruk en personeelstekorten. Het onderzoek is uitgevoerd als onderdeel van de Gezonde Smikkelweken – het grootste inspiratieprogramma over groente voor kinderen in Nederland Circa 50.000 leerlingen tussen de 4 en 12 jaar deden afgelopen zomer mee met de Gezonde Smikkelweken.

Groentenontdekkingstocht

Bij de BSO kunnen kinderen voornamelijk spelen. Initiatiefnemer Spoony ontwikkelde in aansluiting hierop een programma over groente eten. Dit bestaat uit activiteiten waar samen spelen en ontdekken centraal staan. Marieke Battjes-Fries: “Het viel op dat digitale middelen weinig in trek waren. Medewerkers en kinderen willen zelf de handen uit de mouwen steken en met elkaar plezier maken zonder dat het extra tijd kost. Door al spelend te leren en ervaren lukte dit.” Zo gingen de opvanglocaties op groentenontdekkingstocht en ontvingen de medewerkers doe-het-zelf pakketten met daarin activiteiten als proefjes en zelf koken.

Opschaling

Spoony laat weten dat het dit jaar het initiatief zal opschalen naar 1.000 BSO-locaties waarmee ze ernaar streven om 90.000 kinderen te bereiken. Deze aandacht voor voedseleducatie is hard nodig, want momenteel eet zo’n driekwart van de 4 tot 12 jarigen te weinig groenten. Ook heeft 1 op de 7 kinderen overgewicht of obesitas. Het blijft volgens Battjes-Fries zoeken naar het integreren van voedseleducatie binnen een overbelast onderwijssysteem. “Kijken naar andere settings, zoals de kinderopvang en de wijk, lijken daarbij belangrijke nieuwe mogelijkheden te bieden. Bovendien neemt het mogelijk wat druk weg bij basisscholen.” Hiernaast toont het onderzoek aan dat spelen en beleven een succesvolle methode blijkt om kinderen iets mee te geven over gezond en duurzaam eten.”

Advertentie

Eindrapport

Het onderzoek is uitgevoerd als onderdeel van de Gezonde Smikkelweken – het grootste inspiratieprogramma over groente voor kinderen in Nederland. Meer informatie over het evaluatieonderzoek is te vinden in het eindrapport van het Louis Bolk Instituut. Het onderzoek werd gefinancierd door het Rijksprogramma Jong Leren Eten.

Missie Spoony

Spoony is onderdeel van Madaga/ Spoony kindervoeding. Zij hebben de missie om kinderen een gezond voedingspatroon te geven, waarin groenten een hoofdrol speelt. Dit doen ze door pure producten en programma’s te maken, bomvol groenten én pret, voor kinderopvang en retail. Hierbij is het merk Madaga voor 0 tot 4 jarigen en Spoony voor 4 tot 12 jaar. Website: www.spoony.nl

Bron: persbericht Louis Bolk Instituut

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan