Dit jaar vindt van 2 tot en met 8 oktober de Week van de Opvoeding plaats met als thema ‘buiten de lijntjes’. Voor opvoeduitdagingen moet men immers soms ‘out of the box’ denken. Plus elkaar inspireren en ervaringen delen. De Week van de Opvoeding stimuleert die dialoog met tal van activiteiten in het hele land.

Opvoeden is voor veel ouders een ontdekkingstocht en doordat de maatschappij snel verandert, komen hier dagelijks uitdagingen bij. De helft van de ouders voelt zich regelmatig onzeker over de opvoeding. Daarom is het belangrijk met andere ouders en professionele opvoeders in gesprek te blijven. Om dit te stimuleren organiseert het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) dit jaar voor de zevende keer de Week van de Opvoeding. Door het hele land worden lokaal activiteiten georganiseerd die voor dialoog en verbinding tussen opvoeders zorgen.

Buiten de lijntjes

Het thema van de week is dit jaar ‘buiten de lijntjes’. Er is namelijk veel kennis beschikbaar over opvoeden, maar deze is niet altijd toereikend. Zo is iedere situatie en ieder kind uniek en bovendien verandert de maatschappij erg snel. Denk bijvoorbeeld aan media: omdat er continu nieuwe mogelijkheden zijn, is ook de kennis over mediaopvoeding doorlopend in ontwikkeling. Opvoeding vraagt om maatwerk en daarom moeten kennis en praktijk elkaar aanvullen. Dit betekent dat opvoeders het vertrouwen moeten hebben soms ‘buiten de lijntjes’ te kleuren. Hiermee doen ze nieuwe ervaringen op die ook andere opvoeders weer kunnen helpen.

Verbinding met onderwijs

De opening van de Week van de Opvoeding vindt maandag 2 oktober plaats en wordt georganiseerd door de afdeling Pedagogiek van Hogeschool van Amsterdam en het NJi. Zo leren toekomstige professionals ook dat niet alle antwoorden in boeken staan. Docenten, studenten en professionals wisselen kennis uit en gaan met elkaar in debat over opvoeden en ouderschap. Ook wordt de Bert Prinsenprijs uitgereikt aan een aanstormend pedagogisch talent.

Week van de Opvoeding

Kijk voor meer informatie op de website van Week van de Opvoeding

Bron: NJi

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan