Er is een directe relatie tussen gewichtstoename tijdens de zwangerschap en psychologische stress. Vooral sociodemografische kenmerken, met name etniciteit en opleidingsniveau, zijn hier debet aan.

Dat blijkt uit onderzoek van Florianne Vehmeijer, verricht in het kader van het Rotterdamse project GenerationR. Zij analyseerde gegevens van bijna 3.400 zwangere vrouwen, waarbij informatie over psychologische stress, angst- en depressieve klachten werd verkregen via de vragenlijst Brief Symptom Inventory. Ook werd hun gewicht herhaaldelijk gemeten tijdens de zwangerschap en vergeleken met het gewicht voor en na de zwangerschap.

Tot 20% van de vrouwen in Westerse landen rapporteert tijdens de zwangerschap psychologische klachten. Ook heeft meer dan de helft van de zwangeren onvoldoende of juist overmatige gewichtstoename.

Uit dit onderzoek komt naar voren dat psychologische stress tijdens de zwangerschap is geassocieerd met zwangerschapsgewichtstoename. Dit verband werd grotendeels verklaard door sociodemografische kenmerken, met name etniciteit en opleidingsniveau. De zwangerschap is een kritieke periode voor zowel psychologische stress als inadequate gewichtstoename, omdat beide zijn geassocieerd met een verhoogd risico op nadelige uitkomsten voor moeder en kind.

Psychological Distress and Weight Gain in Pregnancy: a Population-Based Study

Bron: generationr.nl

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan