Psychologische stress vergroot kans op gewichtstoename tijdens zwangerschap

0
279
Vrouw tijdens zwangerschap

Er is een directe relatie tussen gewichtstoename tijdens de zwangerschap en psychologische stress. Vooral sociodemografische kenmerken, met name etniciteit en opleidingsniveau, zijn hier debet aan.

Dat blijkt uit onderzoek van Florianne Vehmeijer, verricht in het kader van het Rotterdamse project GenerationR. Zij analyseerde gegevens van bijna 3.400 zwangere vrouwen, waarbij informatie over psychologische stress, angst- en depressieve klachten werd verkregen via de vragenlijst Brief Symptom Inventory. Ook werd hun gewicht herhaaldelijk gemeten tijdens de zwangerschap en vergeleken met het gewicht voor en na de zwangerschap.

Tot 20% van de vrouwen in Westerse landen rapporteert tijdens de zwangerschap psychologische klachten. Ook heeft meer dan de helft van de zwangeren onvoldoende of juist overmatige gewichtstoename.

Uit dit onderzoek komt naar voren dat psychologische stress tijdens de zwangerschap is geassocieerd met zwangerschapsgewichtstoename. Dit verband werd grotendeels verklaard door sociodemografische kenmerken, met name etniciteit en opleidingsniveau. De zwangerschap is een kritieke periode voor zowel psychologische stress als inadequate gewichtstoename, omdat beide zijn geassocieerd met een verhoogd risico op nadelige uitkomsten voor moeder en kind.

Psychological Distress and Weight Gain in Pregnancy: a Population-Based Study

Bron: generationr.nl

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here