Niet het coronavirus zelf, maar de strijd ertegen treft kinderen hard. Een deel van de schade is te voorkomen als er meer rekening wordt gehouden met de belangen van het kind, stellen kinder- en jeugdartsen en psychologen uit Leeuwarden, Maastricht, Amsterdam en Rotterdam. Zij namen het initiatief tot het opstellen van de COVID-19 kindcheck. Hiermee komen (kwetsbare) kinderen met lichamelijke en psychische problemen eerder in beeld en kan de juiste ondersteuning ingezet worden.

De coronamaatregelen hebben grote gevolgen voor het welzijn en de gezondheid van kinderen. Een deel van de ‘bijkomende schade’ is te voorkomen als meer rekening wordt gehouden met de belangen van het kind. Dat kan bijvoorbeeld door bij ieder consult stil te staan bij de mogelijke gevolgen van de coronacrisis voor het kind. De nu gelanceerde COVID-19 kindcheck biedt handvatten om in zo’n consult de juiste vragen te stellen. Daarnaast biedt de COVID-19 kindcheck nuttige verwijzingen.

Het idee achter de COVID19kindcheck is dat de arts bij ieder consult vraagt hoe het kind zich voelt. Bijvoorbeeld of het last heeft van stress door de coronamaatregelen, of het vrienden en vriendinnen vaker spreekt of juist niet, en of het meer of juist minder is gaan bewegen. Bij ouders kunnen artsen eventueel dezelfde vragen aansnijden, aangevuld met vragen over hoe het gezin de coronaperiode ervaart. Gaan gezinsleden anders met elkaar om? Hoe ervaren de ouders de opvoeding? Krijgen ouders steun van familie, vrienden en hulpverleners, en is de financiële situatie van het gezin veranderd?

De COVID19kindcheck is vervat in een vragenlijst die kan helpen het gesprek in de spreekkamer vorm te geven. De lijst is aangevuld met verwijzingen naar betrouwbare bronnen voor artsen en voor ouders.

Download de vragenlijst: COVID19kindcheck_vragenlijst [pdf]

Achtergrondinformatie

De artsen komen met dit initiatief nadat ze een analyse [pdf] maakten van de meest relevante onderzoeken naar de gevolgen van de pandemie voor kinderen. Ze concludeerden dat de impact van de pandemie op de gezondheid, het welzijn en de ontwikkeling van kinderen ‘substantieel’ is.

Ook signaleerden de artsen na hun analyse dat de gevolgen het grootst zijn voor kinderen in kwetsbare omstandigheden. Zo misten veel van deze kinderen tijdens de eerste lockdown de ondersteuning en begeleiding van school, konden ouders geen onderwijs geven of faciliteren, bewogen ze minder en aten ze ongezonder. Ook baanverlies bij ouders heeft een grote impact kinderen.

De kinder- en jeugdartsen hopen dat de COVID19kindcheck ertoe leidt dat kinderen met problemen door corona die tot nu toe onder de radar bleven alsnog de hulp krijgen die ze nodig hebben. Ook hopen ze dat de check nieuwe problemen in de tweede golf voorkomen kunnen worden.

De artsen stelden onlangs in een opinieartikel op DvK naar aanleiding van hun analyse, dat veel bijkomende schade van de pandemie bij kinderen te voorkomen is als meer rekening wordt gehouden met de belangen van kinderen. Ze luiden in dat artikel de alarmklok, onder de titel Alle hens aan dek voor een open toekomst voor ieder kind. ‘In deze uitzonderlijke tijden hebben alle artsen en hulpverleners de taak om te bedenken wat ze kunnen doen om onnodige schade bij kinderen te voorkomen.’

Ook roepen ze in het opinieartikel artsen op om kinder- en jeugdartsen in het publieke debat te steunen waar zij opkomen voor de belangen van kinderen, ‘zoals dat voor het corona tijdperk, bijvoorbeeld ook gebeurde met thema´s als een rookvrije generatie en het recht op vaccinaties.’

Opstellers vragenlijst
De opstellers van de COVID19kindcheck zijn dr. Brita de Jong-van Kempen, Medisch Centrum Leeuwarden; drs. Wendela Leeuwenburgh-Pronk en dr. Machtelt Bouwman, Amsterdam UMC, Emma Kinderziekenhuis; drs. Birgit Levelink, Maastricht UMC; dr. Karolijn Dulfer en prof.dr. Koen Joosten, Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis.

Bronnen: erasmusmc.nl / dvk-opinie.nl

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan