Tientallen verloskundigen, gynaecologen en andere professionals in de geboortezorg hebben negatieve ervaringen met doula’s. De geboortecoaches werpen zich vaak op als verdediger van de bevallende cliënt. Daarbij  weigeren ze soms af te wijken van het geboorteplan, zelfs wanneer dit volgens het medisch personeel noodzakelijk is.

Dat blijkt uit een rondgang van NRC en Nieuwsuur bij 111 verloskundepraktijken. Bijna de helft is bezorgd of heeft negatieve ervaringen met doula’s.

Een doula biedt emotionele ondersteuning voor, tijdens en na de bevalling. Doula’s zijn niet medisch opgeleid en mogen zich dus niet bemoeien met de medische kant van de bevalling. Uit de rondvraag van NRC en Nieuwsuur blijkt dat doula’s hun grenzen regelmatig overschrijden. Bijvoorbeeld door te proberen serieuze medische ingrepen tegen te houden, zoals de gang naar het ziekenhuis als de thuisbevalling niet goed gaat. Verloskundigen, die niet altijd hun naam in de krant willen, komen met voorbeelden van vrouwen die veel bloed verliezen, omdat ze weigeren hormonen toegediend te krijgen. En dat kan gevaarlijk zijn.

Het kan ook zorgen voor frictie in het ziekenhuis. “Ik kreeg meteen een geboorteplan overhandigd. Daar stond in dat ik geen inwendig onderzoek mocht doen, geen infuus mocht inbrengen en de vrouw geen pijnstilling mocht aanbieden”, zegt Désirée Klemann, gynaecoloog in opleiding bij het Maastricht UMC+. “Alle communicatie moest uitsluitend via de doula verlopen. Ik werd volledig buitenspel gezet.”

De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) herkent de moeilijkheden tussen verloskundigen en doula’s. Volgens voorzitter Carola Groenen hebben doula’s en verloskundigen hetzelfde doel, maar de weg ernaartoe verschilt. “Je wilt nooit discussie rondom de zwangere vrouw. We moeten er alles aan doen de beste zorg rond het bed aan te bieden.”

Over doula’s

Nederland telt ongeveer driehonderd gediplomeerde doula’s. Zelf vinden ze dat ze een belangrijke functie vervullen. Door tekorten in de zorg en het krimpende aantal ziekenhuizen met een afdeling verloskunde zouden verloskundigen volgens hen steken laten vallen. Zo zouden verloskundigen te weinig onverdeelde aandacht hebben voor de bevallende vrouw. Een doula kost tussen de 700 en 1.500 euro. Die kosten worden niet vergoed.

Iedereen kan zichzelf een doula noemen; het beroep is niet beschermd. Er is wel een beroepsvereniging: de Nederlandse Beroepsvereniging voor Doula’s (NBvD), die drie Nederlandse doula-cursussen erkent. Er zijn ook doula’s met alleen een online diploma, of zonder enige opleiding.

De Nederlandse Beroepsvereniging voor Doula’s (NBvD) heeft een gedragcode opgesteld. Daarin staat dat doula’s zich niet mogen bemoeien met het medische proces. Maar, zegt voorzitter Evelinn van Oijen-Damstra, “het probleem is dat er ook klachten binnenkomen over doula’s die niet bij de vereniging zijn aangesloten.” Van Oijen-Damstra ziet graag een duidelijker onderscheid tussen doula’s die wel en niet zijn aangesloten bij de NBvD.

Lees het achtergrondverhaal bij dit nieuwsbericht: De gynaecoloog voelde zich volledig buitenspel gezet >>

Bronnen: nrc.nl / nos.nl/nieuwsuur

 

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan