App leert jonge dove én horende kinderen spelenderwijs gebaren

0
957

Maar liefst 200 gebaren,  gemaakt door en voor kinderen, zijn samengebracht in de KinderGebaren-app. De app is gemaakt voor kinderen in de leeftijd van 1,5 tot 4 jaar. De NSDSK stelt de app, ontwikkeld door de vader van een doof jongetje, gratis beschikbaar.

Aan de hand van voorbeeldfilmpje kunnen dove en horende kinderen met de app spelenderwijs gebaren leren. De gebaren in de filmpjes zijn gemaakt door 18 dove, slechthorende en horende kinderen. Ook horende broertjes, zusjes, vriendjes en vriendinnetjes kunnen de app gebruiken. Zo kunnen dove, slechthorende en horende kinderen met elkaar communiceren.

De gebaren zijn ingedeeld in de categorieën: dieren, ik en mijn omgeving, leuk, seizoenen en emoties. Ook zit er een quiz in de app waarmee de kinderen hun gebarenkennis kunnen testen. Dit is de eerste gebaren-app die voor en door kinderen is gemaakt.

De KinderGebaren-app is fris en speels vormgegeven en de categorieën sluiten aan op de belevingswereld van de kinderen. Op de Knipoog, de behandelgroep van de NSDSK voor dove en slechthorende peuters van 1,5 tot 4 jaar zijn de peuters erg enthousiast over de app. Evelien Dirks, senior onderzoeker en projectleider “De peuters  vinden het erg leuk om met de app te spelen en samen de gebaren na te doen. Ook voor de ouders is het een mooie manier om samen met hun kinderen gebaren te leren.”

Gratis
De app is gratis beschikbaar via Google Play Store en de App Store.

Innovatieprijs
De KinderGebaren-app is genomineerd voor de Siméa innovatieprijs. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan medewerkers uit zorg, diagnostiek en/of onderwijs die werkzaam zijn ten behoeve van kinderen en/of volwassenen met een auditieve en/of communicatieve beperking.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here