Wat doet pandemie met zorg rond zwangerschap?

0
135

Hoe is de zorg rondom zwangerschap geweest tijdens de COVID-19 pandemie? En hoe beleefde men deze? Om deze vragen te beantwoorden is een wereldwijd onderzoek gestart. Hieraan doet ook UMCG mee.

De internationale studie wordt geleid door University of Queensland, Australia; gynaecoloog Sanne Gordijn en medisch-maatschappelijk werker Jet van de Hulst van het UMCG coördineren het Nederlandse deel van de studie. Het doel van dit onderzoek is inzicht krijgen in de psychosociale impact van de COVID-19-pandemie op zwangere of recent bevallen vrouwen en hun partners.

Ervaringen

De onderzoekers zijn benieuwd hoe zwangere vrouwen, recent bevallen vrouwen, hun partners en stellen die een zwangerschapsverlies doormaakten, in deze periode de bezoeken aan de verloskundige en/of gynaecoloog, de bevalling en de kraamzorgdiensten hebben ervaren. Dit om bij een eventueel toekomstige pandemie de zorg en begeleiding aan hen verder te kunnen optimaliseren. Ook de impact van de pandemie op hun gevoelsleven is onderdeel van dit onderzoek. In het onderzoek komen alle aspecten van zorg aan bod. Hierdoor kunnen zowel toekomstige ouders deelnemen aan de studie, als ouders van een tijdens de pandemie gezond geboren kindje of van een kindje dat tijdens de zwangerschap of bevalling overleden is.

Zorgen door de pandemie

Momenteel is er nog zeer weinig informatie bekend over de psychologische gevolgen en mentale gezondheid van zwangere en recent bevallen vrouwen en hun partners tijdens de COVID-19 pandemie. Wel is al gebleken dat zwangere vrouwen bezorgd waren over hun geboorteplan, gezien de quarantainebeperkingen. Ook neigden sommigen ernaar bezoek aan hun zorgverlener te vermijden uit angst voor het coronavirus. Daarnaast maken sommige vrouwen zich zorgen over de periode na de bevalling. Dit met het oog op borstvoeding en de gezondheidszorg voor pasgeborenen.

Wereldwijde studie

Dit onderzoek is opgezet door het Australische Centre of Research Excellence in Stillbirth en wordt ondersteund door gynaecologen, verloskundigen en patiëntenorganisaties wereldwijd. Dr. Sanne Gordijn, gynaecoloog in het Universitair Medisch Centrum Groningen en Jet van de Hulst, medisch-maatschappelijk werken coördineren dit onderzoek in Nederland.

Meer informatie

Klik hier voor meer informatie over de studie.

Bron: umcg.nl

Zie ook:

Risico’s coronavaccin bij zwangerschap en borstvoeding op een rij

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here